Viroon helposti kesällä

Viroon voi tutustua helposti esimerkiksi Romanttisen rantatien söpöjä pikkukyliä tai kauniita hiekkarantoja tallatessa. Peipsimaan ainutlaatuiseen kulttuuriin pääsee uppoutumaan Sipulitien tunnelmallisissa ravintoloissa, museoissa ja esimerkiksi sipulitilalla. Viron setukaisten monimuotoinen kulttuuri tulee esille pitkin Setomaan kylävyötä Kaakkois-Virossa. Etelä-Virossa taas mielenkiintoisimmat nähtävyydet on kehystetty suurilla keltaisilla ikkunoilla, joita ei voi olla huomaamatta.

Romanttinen rantatie

Länsi-Virossa Pärnun maakunnan rantaviivaa seuraa liki 250 kilometrin pituinen Romanttinen rantatie, jonka varrelta löytyy tekemistä laidasta laitaan. Reittiä seurattaessa pääsee tutustumaan tietenkin ihaniin merenrantoihin ja tunnelmallisiin luontopolkuihin. Lapsille löytyy esimerkiksi jännittäviä seikkailureittejä tai suloisia kotieläimiä, ja tarjolla on myös mahdollisuuksia veneretkeilyyn, kalastamiseen tai jopa surffaamiseen. Reitillä pysymistä helpottaa se, että Romanttisen rantatien matkailukohteet on merkitty kyltein.

Virolaiset rentoutuvat kesäisin mielellään meriaiheisilla festivaaleilla, jotka ovat alkaneet saavuttaa myös matkailijoiden suosiota. Meren rannalla sijaitsevissa paikoissa järjestettävät meripäivät ovat yleensä perhepäiviä: tarjolla on meriaiheisia aktiviteettejä ja kilpailuja, konsertteja ja ulkoilmassa valmistettuja ruokia.

Sipulitie

Euroopan viidenneksi suurimman järven Peipsijärven rantaa kulkee monipuolinen Sipulitie, joka nimestä huolimattaan tarjoaa lomailijoille muutakin kuin tuota kitkerää kasvista. Venäjän rajaseudulla yhdistyy virolainen talonpoikaiskulttuuri, saksalainen kartanokulttuuri sekä venäläisten vanhauskoisten kulttuuri. Väistä aineksista syntyy täysin ainutlaatuinen Peipsimaan kulttuuri.

Sipulitien varrella voi viettää esimerkiksi aktiivilomaa jousiammunnan ja kalastuksen parissa, tai tutustua vaikkapa runoilija Juhan Liiville omistettuun museoon tai vanhauskoisten perinteitä kunnioittavaan museoon. Matkan varrelta löytyy myös upea Alatskiven linna, jonka ylellisissä sviiteissä voi myös majoittua. Ja tietenkin Sipulitiellä pääsee tutustumaan myös sipulinkasvatuksen saloihin Kostjan sipulitilalla tai herkuttelemaan Kolkjan sipuliravintolaan – unohtamatta Lüübnitsan kala- ja sipulimarkkinoita.

Setomaan kylävyö

Setomaassa, Põlva-ja Võrumaan maakunnassa kulkee vanhoillinen Setomaan kylävyö, jota on helpoin navigoida oman auton kyydissä. Alueella asuu setukaisten etninen ja kielellinen vähemmistö, jonka juuret ovat sekä lännessä että idässä. Virossa setukaisia on arviolta 10 000–13 000.

Vaikka historian saatossa paljon onkin muuttunut setukaisten tavoissa ja kulttuurissa, moni asia on kuitenkin onnistuttu säilyttämään entisellään. Alueen perinteisiin voi tutustua esimerkiksi monissa kiehtovissa vanhoissa kirkoissa ja pienissä kappeleissa (tsässöneissä) tai historiallisissa museoissa. Luonnonystävät voivat tutustua Piusan hiekkaluoliin, ja perhelomailuun soveltuu loistavasti Värskan vesipuisto. Baltian maiden korkein huippu, Suuri Munamägi, sijaitsee myös Setomaalla. Vuoden 2014 joulukuussa UNESCOn maailmanperintölistalle pääsi myös Võrun savusaunaperinne.

Etelä-Viron keltaiset ikkunat

Jos matkaat kesällä Etelä-Virossa, silmät kannattaa pitää auki suurien keltaisten ikkunoiden varalta. Lähes neljän metrin korkuiset keltaiset kehykset on tuotettu yhteistyössä National Geographicin kanssa korostamaan 21 eri paikkaa, joissa esimerkiksi luontoa on kohdeltu erittäin hyvin, kulttuuriperintö näyttäytyy erinomaisesti tai luonnollisia ja paikallisia tuotteita tuodaan esille. Suuntaamalla katseen keltaisiin kehyksiin alueen tarina nousee esille myös matkailijoiden silmissä entistä paremmin.

Keltaisia ikkunoita löytyy ripoteltuna ympäri Etelä-Viroa, esimerkiksi Tarton ja Valgan kaupungeista ja Süvahavvan ja Podmotsan kylistä. Tämän lisäksi niitä voi bongata myös luonnonpuistoista ja järviltä sekä alueen linnojen luota.

Katso myös

Pörssisähkön hinta perjantaina 5. tammikuuta jopa 20-kertainen

Pörssisähkön hinta nousee perjantaina 5.1.2024 poikkeuksellisen korkealle. Sähkön tuntihinnat ovat klo 6–21 välillä halvimmillaankin arvonlisäveroineen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x