Väestön vanhetessa sairastavuus ja lääkkeiden käyttö lisääntyvät, mikä lisää sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöä ja kustannuksia. Kun paineet säästöille kasvavat, huomio …
Lue lisää »Terveys & hyvinvointi
Raskausajan ruokavalio heijastuu lapsen motoriseen kehitykseen
Raskausajan elintavoilla on kauaskantoisia vaikutuksia lapsen hermostolliseen kehitykseen. Turun yliopiston ja Turun yliopistollisen keskussairaalan äiti–lapsi tutkimuksessa selvitettiin äidin raskausajan tekijöiden …
Lue lisää »65 vuotta täyttäneet voivat päästä yksityislääkärille julkisen hinnoilla
Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja valtakunnallisesta valinnanvapauskokeilusta, jossa 65 vuotta täyttäneet pääsisivät yksityiselle yleislääkärille julkisen terveydenhuollon asiakasmaksun suuruisella omavastuulla. Hallituksen …
Lue lisää »Aluehallintovirastoihin tehtiin yli 4400 sote-kantelua viime vuonna
Aluehallintovirastoihin tehdyt sosiaali- ja terveydenhuollon kantelut ovat lisääntyneet 2020-luvulla. Vuonna 2024 aluehallintovirastoihin tehtiin 4406 sosiaali- ja terveydenhuollon kantelua. Kanteluista 1650 …
Lue lisää »Siun sotelle leikkausrobotti
Pohjois-Karjalan keskussairaalassa aloitettiin tammikuun loppupuolella leikkausrobotin käyttö pehmytkudoskirurgisissa toimenpiteissä, joita ovat munuaisleikkaukset, perä- ja paksusuolen leikkaukset, vatsanpeitteiden tyräleikkaukset, sekä mahalaukun …
Lue lisää »Selkäkipuihin liittyy usein myyttejä
Monipuolinen ja säännöllinen liikunta ehkäisee selkävaivoja. Selkä tarvitsee liikettä pysyäkseen toimintakuntoisena ja terveenä. Fysiatrian erikoislääkäri Lotta Kuusinen otti kantaa selkäkivuista …
Lue lisää »Maltilla pysyviä elintapamuutoksia
Elintavan muutoksia tehdessä kannattaa pitää maltti mielessä. Muutoksesta kannattaa tehdä tarpeeksi pieni, jolloin sen toteuttaminen on helpompaa. Terveellisten elintapojen pohdinta …
Lue lisää »Mitä sydämen syke kertoo terveydestäsi?
Miten sydän vanhenee, kannattaako omaa sykettä seurata ja onko korkea leposyke aina merkki huonosta kunnosta? Kardiologian erikoislääkäri Kristian Paavonen vastaa …
Lue lisää »Miten influenssan ja koronan erottaa toisistaan
Influenssan, koronaviruksen ja tavallisen flunssan aiheuttamat oireet voivat muistuttaa paljon toisiaan. Kausi-influenssalla tarkoitetaan A- ja B-virusten aiheuttamaa hengitysteiden tulehdusta, kun …
Lue lisää »imatinibi-lääkitys ei vähentänyt kuolleisuutta sairaalahoidetuilla COVID-19-potilailla
Helsingin yliopiston johtamassa tutkimuksessa selvitettiin imatinibi-lääkkeen lyhyen ja pitkän aikavälin vaikutuksia sairaalahoidetuilla COVID-19-potilailla. Tutkittavat potilaat satunnaistettiin saamaan joko tavanomaista hoitoa …
Lue lisää »Puolukka lievittää ylipainon aiheuttamaa matala-asteista tulehdusta
Moniin suomalaisiin perinneruokiin kuuluvan puolukan terveysvaikutuksista on vasta vähän tutkimustietoa. Puolukan säännöllinen nauttiminen näyttäisi edistävän niin kutsuttua metabolisesti tervettä lihavuutta …
Lue lisää »Karkkipäivien ei pitäisi kuulua nykyaikaan
Karkkipäivät ovat monelle tuttu muisto lapsuudesta, mutta nykyään lasten elämään ei niiden pitäisi kuulua. Syömiseen tai herkutteluun ei suositella kovin …
Lue lisää »Kehonpainoharjoittelua voi tehdä kaikkialla
Leuanvetoa bussipysäkillä, dippejä kaiteissa ja punnerruksia jalkakäytävällä. Street workoutin eli vapaasti suomennettuna katuharjoittelun idea on, että kaikki harjoitukset tehdään ilman apuvälineitä, …
Lue lisää »Hampaiden kunto liittyy yleisterveyteen
Suun tulehdustilat ja sairaudet vaikuttavat ihmisen koko yleisterveyteen, siksi on hyvä puhua terveystarkastuksesta. Tarkastus kannattaa tehdä säännöllisesti, vaikka ei olisi …
Lue lisää »Loman jälkeen työhön paluu vaatii totuttelua
Hyvän loman aikana mieli lepää, mutta useat kokevat alakuloa arkeen palattuaan, ja pitkältä lomalta palaaminen työhön on vaikeaa. Suomessa on …
Lue lisää »Masennuksesta annetaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa
Ihmisille tarjotaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa masennuksesta, kertoo Turun yliopiston ja Taideyliopiston tuore tutkimus. Tutkijoiden mukaan virheellinen tieto vaikeuttaa ihmisten mahdollisuuksia …
Lue lisää »Hellerajojen rikkoutuessa kannattaa huolehtia nestetasapainosta
Kesä on myös kuntoilun kulta-aikaa. Hellerajojen paukkuessa kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota nesteytykseen. Kuumallakin säällä voi urheilla, mutta huonolla nesteytyksellä …
Lue lisää »Lääkkeiden säilyvyys heikentyy kuumassa
Valtaosa lääkkeistä tulisi säilyttää huoneenlämmössä eli vähintään alle 25 asteessa. Liian kuumassa tablettien ulkonäkö ei välttämättä muutu, mutta lääkeaine hajoaa …
Lue lisää »Väsymys töiden jälkeen on yhteydessä vähäisempään liikuntaan
Väsymys töiden jälkeen vaikuttaisi tuoreen tutkimuksen perusteella olevan yksi syy vapaa-ajan liikunnan ja arkiliikunnan puutteeseen. Tutkimuksessa 144 keskimäärin 57-vuotiasta aikuista …
Lue lisää »Keskussairaalat säilyvät kaikilla hyvinvointialueilla
Sairaala- ja päivystysverkon muutoksia on tehty hallituksen toimesta perusterveydenhuollon yöpäivystyksiin ja tiettyjen sairaaloiden erikoissairaanhoitoon. Tavoitteena on tasapainottaa julkisia menoja. Jokaisella …
Lue lisää »Kevytkin liikkuminen parantaa aineenvaihduntaa
Liikkuminen on yhteydessä parempaan kykyyn käyttää rasvoja ja hiilihydraatteja energiantuottoon vähän liikkuvilla, ylipainoisilla aikuisilla, joilla on kohonnut diabetesriski, selviää PET-keskuksen …
Lue lisää »Työryhmä: Sairaaloiden ja päivystysten verkostoa tiivistettävä
Sairaaloiden ja ympärivuorokautisten päivystysten työnjakoa selvittäneen työryhmän mukaan sairaala- ja päivystysverkkoa on tiivistettävä. Yksittäisten sairaaloiden lakkauttamisia ei ehdoteta, mutta muutoksia …
Lue lisää »Ovatko alkoholin terveysmyytit totta vai tarua?
Alkoholiin liittyy paljon myyttejä. Miten tissuttelu vaikuttaa todellisuudessa? Väitteitä kommentoi päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki. Ulkomaan reissulla naukku terävää viinaa aamuisin …
Lue lisää »Aloita kuntoilu turvallisesti ja rauhallisesti
Vuodenvaihteen jälkeen kuntosaleilla on tavallista enemmän asiakkaita, kun monet aloittavat uuden liikuntaharrastuksen. Liian tarmokas kuntoilun tehostartti voi aiheuttaa vammoja, joista …
Lue lisää »Lihavuuskirurgia tuo merkittävän ja pysyvän painonlaskun
Kaksi yleisintä lihavuuskirurgista leikkausta, mahalaukun kavennusleikkaus ja mahalaukun ohitusleikkaus, johtivat tehokkaaseen ja pitkäaikaiseen painonlaskuun kymmenen vuoden seurannassa LL Sofia Grönroosin …
Lue lisää »Ulkomailta tulevat voivat kantaa antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita
Moni matkaa talvilomilla maihin, joissa on antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita. Altistumista tällaisille bakteereille voi pyrkiä välttämään matkan aikana. Usean tutkimuksen mukaan …
Lue lisää »Opioidien käyttäjämäärät kasvavat jatkuvasti
Monet korkean riskin opioidikäyttäjät eivät hakeudu hoitoon, vaikka yleisin syy opioidien käyttöön on pyrkimys lääkitä vieroitusoireita. Tulosten perusteella Suomessa tarvitaan …
Lue lisää »Huono suuhygienia voi altistaa diabetekselle
Suunterveydellä on tutkitusti merkittävä vaikutus diabeteksen hoitotasapainoon. Koska huono suunterveys voi myös nostaa riskiä sairastua diabetekseen, etenkin riskiryhmässä olevien on …
Lue lisää »Koronarokoteen avulla saa kestävän suojan vakavaa COVID-19-tautia vastaan
Koronarokote antaa kestävän suojan koronavirusmuunnosten aiheuttamalta vakavalta taudilta T-solujen avulla, osoittaa Turun yliopistossa tehty väitöskirjatutkimus. COVID-19-pandemia on ensimmäinen tunnettu koronaviruksen …
Lue lisää »Elinajanodotteet ovat laskeneet
Vastasyntyneiden poikien elinajanodote oli 78,6 vuotta ja tyttöjen 83,8 vuotta Suomessa vuonna 2022. Poikien elinajanodote lyheni vuoteen 2021 verrattuna 0,53 …
Lue lisää »