Voimistelu sopii kaikille

Voimistelu on erinomainen laji harrastaa kaikenikäisenä monipuolisuutensa takia. Se tarjoaa harjoitteita kunkin ikäluokan tärkeimpien fyysisten kehityskohteiden osalta, parantaen liikkuvuutta ja motorisia taitoja.

Voimistelu on tärkeä perusliikuntamuoto ja toimii monelle urheilijalle myös oheislajina. Varhaislapsuudessa se kehittää motorisia perustaitoja, tasapainotaitoja, erilaisia liikkumistaitoja sekä välineen käsittelytaitoja. Laaja liikevarasto mahdollistaa liikunnan jatkamisen ja harrastamisen lajissa kuin lajissa.

Lapsuudessa ja nuoruudessa opitaan lajitaidot, jotka voimistelussa vaativat ahkeraa harjoittelua ja monia toistoja. Vaikka huippu-urheilijaksi kasvaminen voimistelussa alkaa varhain, voi harrastuksen aloittaa minkä ikäisenä tahansa.

Voimisteluseurojen aikuisille suunnatut tunnit, kuten ryhmäliikuntatunnit – olivat ne sitten kehonhuoltoa, tanssitreeniä, tehotreeniä tai lajinomaista harjoittelua – auttavat liikkuvuuteen ja moneen muuhun istumatyöstä helposti aiheutuvaan vaivaan. Ryhmäliikuntatunneilla liikutaan monipuolisesti ja sekoitetaan usein sekä kehonhuoltoa että sykettä nostattavaa treeniä, joten tunnit eivät aina keskity pelkästään yhteen osa-alueeseen. Voimisteluseurat muodostavat maan laajimman liikuntakeskusketjun.

Ikääntyessä tulisi puolestaan kiinnittää huomiota erityisesti alavartalon treenaamiseen ja tasapainoon. Monipuolinen liikunta ylläpitää ketteryyttä. Voimistelua suositellaan yhdeksi liikuntamuodoksi ikääntyneille lajin monipuolisuuden vuoksi. Se kehittää tasapainoa ja on erinomaista luuliikuntaa, sosiaalista puolta unohtamatta.

Katso myös

Hellerajojen rikkoutuessa kannattaa huolehtia nestetasapainosta

Kesä on myös kuntoilun kulta-aikaa. Hellerajojen paukkuessa kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota nesteytykseen. Kuumallakin säällä …