Ei asuinkäytössä oleviin rakennuksiin, joiden yhteydessä on yli 20 pysäköintipaikkaa rakennuksen sisällä tai samalla kiinteistöllä, pitää asentaa sähköauton latauspiste viimeistään …
Lue lisää »Raksa-Extra
Säädä lämmitys ja ilmanvaihto talvea varten
Talon syyshuolto varmistaa energiansäästön ja asumisviihtyvyyden. Lämmityksen ja ilmanvaihdon säädöt sekä ilmanvaihdon venttiilien ja suodattimien puhdistus kannattaa tehdä vuodenaikojen vaihtuessa. …
Lue lisää »Laakson työmaan maanpäälliset louhintatyöt keskeytetty
Laakson työmaalla tapahtui perjantaina 9.8. räjähdysonnettomuus, jossa loukkaantui kaksi ihmistä työmaalla ja useita autoja sekä joitakin läheisten talojen julkisivuja vaurioitui …
Lue lisää »Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä
Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla vain viime vuosien uudisrakennuksissa. Taloyhtiön …
Lue lisää »Kaasulaitteet kannattaa tarkistaa keväisin
Kaasu on varteenotettava ja joskus jopa ainut ulko- tai mökkikäyttöön sopiva energialähde. Kaasulaitteiden säännöllinen kunnossapito ja ennakkotarkastukset estävät vikojen syntymisen …
Lue lisää »Putkien jäätymiset ovat yleisiä vahinkoja
Putkirikko on ikävä ja etenkin vanhoissa pientaloissa yllättävän yleinen vahinko. Ongelmat voivat alkaa jo kymmenenkin pakkasasteen tietämillä, jos talovesijohto on …
Lue lisää »Nuohouksen voi tehdä mihin vuodenaikaan tahansa
Kotitaloudet pystyvät saavuttamaan säästöjä lämmityskustannuksia pienentämällä. Tulisijan käytöllä kiinteistön lämmityksessä on myös merkitystä säästöjen saavuttamisessa ja sähkönkulutuksen kulutuspiikkien tasaamisessa. Energiaomavaraisuutta …
Lue lisää »Pitääkö ilmalämpöpumppu sammuttaa pakkasella?
Onko ilmalämpöpumppu tai ilma-vesilämpöpumppu sammutettava kovimmilla pakkasilla? Tuleeko lämmittäminen kalliiksi kylmimpinä päivinä? Pitääkö ilmalämpöpumppu tai ilma-vesilämpöpumppu sammuttaa kovimmilla pakkasilla? Ilmalämpöpumppua …
Lue lisää »Hyvä sisäilma on monen asian summa
Laadukkaan sisäilman peruspilari on riittävä ja hyvä ilmanvaihto. Sisäilmaan vaikuttavat kuitenkin myös monet muut tekijät muun muassa materiaalivalinnat ja lämpötila, …
Lue lisää »Asuntoaloitusten kokonaismäärä romahtanut
Asuntoaloitusten kokonaismäärä painuu alle puoleen viimevuotisesta Rakennusteollisuus RT:n uusimman suhdanne-ennusteen mukaan. Vapaarahoitteisten kerrostaloasuntojen aloitukset jäävät peräti 80 prosenttia viime vuodesta. …
Lue lisää »Kiuas ja hormi kuntoon ennen löylyjä
Sauna ja erityisesti mökkisauna on lähes pyhä paikka. Aina ei tule huomanneeksi, että pitkään moitteettomasti palvellut kiuas on jo tullut …
Lue lisää »Kotimaalarin kannattaa suunnitella maalaustyöt
Kesä on ulkotöiden kulta-aikaa ja moni innokas kotimaalari ryhtyy ehostamaan talonsa ulkoseiniä. Maalausurakassa on hyvä huomioida työvälineet, sopivat sääolosuhteet ja …
Lue lisää »Fira kielsi kevytyrittäjyyden rakennustyömaillaan
Rakennusalan palveluyhtiö Fira kieltää kevytyrittäjyyden kaikilla rakennustyömaillaan. Kiellon myötä Fira haluaa minimoida riskejä työperäiseen hyväksikäyttöön ja lakisääteisten velvoitteiden laiminlyöntiin alihankintaketjussaan. …
Lue lisää »Loisteputkien myynti loppuu
Laajasti eri kohteissa käytetyt loisteputket poistuvat markkinoilta EU-alueella 24.8.2023 alkaen. Loisteputkien myynti lopetetaan niiden sisältämän elohopean vuoksi, joka on vaarallista …
Lue lisää »Kiinnostus vuokra-asumista kohtaan lisääntynyt
Vuokra-asuntojen kysyntä vahvistui viime vuoden loppua kohden pandemian väistyessä ja taloudellisen epävarmuuden kasvaessa. Tämä näkyi sekä vuokrien nousun vauhdittumisena että …
Lue lisää »Rakennusten ylilämpeneminen ja homehtumisriski lisääntyy ilmastonmuutoksen myötä
Suurin osa Suomessa yleisesti käytössä olevista ulkoseinärakenteista soveltuu myös muuttuvaan ilmastoon, mutta palvelutalojen sekä asuntojen lämpötilat nousevat korkeiksi jo nykyisessä …
Lue lisää »Maltti on yhdistävä tekijä velanotossa, asuntojen ostossa ja vuokrissa
Valtaosalla vuokranantajista on velkaa maltillisesti ja tähtäimenä eläkepäivien lisätulo. Korkojen ja hoitokulujen nousu on heikentänyt asuntosijoittamisen kannattavuutta ja lisännyt riskejä, …
Lue lisää »Kuuluuko vesiputkista pauketta?
Varsinkin kerrostaloissa kuulee usein, kun naapuri laskee vettä hanasta tai vetää vessan, jolloin wc:n huuhtelusäiliö täyttyy. Kun veden virtaus pysähtyy, …
Lue lisää »Miten onnistua sisäkaton maalauksessa
Kodin seinien maalaaminen on monille tuttua puuhaa. Oikeilla työvälineillä sisäkaton maalaus ei ole seinän maalausta kummempaa. Telan ja jatkovarren avulla …
Lue lisää »Maadoittamattomat pistorasiat jäävät historiaan
Uudistettu sähköturvallisuusstandardi kieltää maadoittamattomien pistorasioiden lisäämisen vanhoihin rakennuksiin. Uudisrakennuksiin näitä ei ole saanut asentaa enää vuoden 1997 jälkeen. Suurin osa …
Lue lisää »Vuokramarkkinoilla orastava käänne nousuun ja alueellisia eroja
Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuoden 2022 huhti-kesäkuussa pääkaupunkiseudulla 0,3 prosenttia ja muualla Suomessa 1,0 prosenttia vuodessa. – Vapaarahoitteiset vuokrat ovat …
Lue lisää »Kodin viilentäminen lisää asumisen mukavuutta
Kodin viilentäminen voi olla tarpeellista asumismukavuuden lisäämiseksi. Koneellista jäähdytystä ei välttämättä tarvita, mikäli paahteen ja keskipäivän kuuman ilman pitää ulkona …
Lue lisää »ARA-vuokrat nousivat vapaarahoitteisia vuokria nopeammin
Vapaarahoitteisten vuokrien lasku jatkui alkuvuonna pääkaupunkiseudulla. Viime vuoden alkuun verrattuna vapaarahoitteiset vuokrat nousivat muualla Suomessa (+0,7 %) selkeästi pääkaupunkiseutua (+0,2 …
Lue lisää »Lämpötilavaihtelut altistavat putkirikolle
Sään lauhtuessa kannattaa tarkkailla putkien riskikohtia ja liitoksia tihkuvien vuotojen varalta. Riski vesikalusteiden tai -putkien rikkoutumiselle kasvaa, kun lämpötila kohoaa …
Lue lisää »Vuokrat laskivat loppuvuonna koko maassa
Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat laskivat loppuvuonna koko maan tasolla. Lasku ei ollut merkittävä, mutta muutos on historiallinen. Pitkittynyt koronapandemia on iskenyt …
Lue lisää »Minne taloyhtiön lumet voidaan kolata?
Kun lunta tulee tavallista enemmän, niin kaupunki, yksityiset toimijat ja taloyhtiöt joutuvat miettimään minne lumikasat voidaan sijoittaa. Tiiviisti rakennetuilla uudisalueilla …
Lue lisää »Valaistuksen parantaminen säästää energiaa
Kiinteistöjen energiankulutuksesta valaistuksen osuus on lämmityksen jälkeen suurin kulutuksen aiheuttaja. Kunnissa valaistuksen osuus sähkönkulutuksesta on noin kolmannes. Valaistuksen parantaminen on …
Lue lisää »70-luvun omakotitaloissa useita riskirakenteita
Omakotitalot 1970-luvulta ovat houkutteleva vaihtoehto kodiksi niiden suhteellisen matalan hintatason vuoksi. Vaurioherkät rakenneratkaisut eli riskirakenteet ovat kyseisen aikakauden pientaloille tyypillisiä, …
Lue lisää »Helsinki-Vantaan terminaali 2 avataan joulukuussa
Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali 2:n ovet avautuvat joulukuun 1.päivä. Matkustajille on luvassa paljon uutta, kun lähtö- ja tuloaulan lisäksi avataan myös …
Lue lisää »Puilla lämmittämällä säästöä
Sähköverkosta riippumaton lämmonlähde on tarpeellinen osa suomalaisen pientalon lämmitysjärjestelmää. Se auttaa säästämään energiakustannuksissa ja tuottaa lämpöä sähkökatkostenkin aikana. Taittaessaan sähkön …
Lue lisää »