Hyvä sisäilma on monen asian summa

Laadukkaan sisäilman peruspilari on riittävä ja hyvä ilmanvaihto. Sisäilmaan vaikuttavat kuitenkin myös monet muut tekijät muun muassa materiaalivalinnat ja lämpötila, joihin on helppo itse vaikuttaa.

Hyvä sisäilma on sekä terveys- että viihtyvyystekijä. Puhdas ilma on merkittävä osa hyvinvointia ja viihtyvyyttä sekä terveyttä. Sisätiloissa vietetään aikaa paljon, joten sisäilman laatu on erityisen tärkeää.

Sisäilman laatuun on viime vuosina kiinnitetty erityistä huomiota, ja hankkeita julkisten tilojen sisäilman parantamiseksi on käynnistetty. THL:n, Työterveyslaitoksen ja Suomen Kuntaliiton tuoreen selvityksen mukaan sisäilmaan liitetty oireilu on huomattavasti yleisempää työpaikoilla kuin kotona. Monella alalla koetaan sisäilmaan liitettyjä oireita ja olosuhdehaittoja.

Työpaikkojen lisäksi myös kotona on tärkeää kiinnittää huomiota laadukkaaseen sisäilmaan. Sisäilma on myös viihtyvyystekijä, joka vaikuttaa siihen, miten sisätilat koetaan. Viihtyvyyteen vaikuttavat ilman lämpötila ja -kosteus, vedon tunne sekä erilaiset hajut.

Muistilista parempaan sisäilmaan.

  • Siivoa säännöllisesti. Imuroi ja pyyhi tasot. Älä käytä pesuaineita liikaa ja vältä ärsyttäviä ainesosia tai voimakkaita tuoksuja sisältäviä aineita.
  • Kiinnitä huomiota materiaalivalintoihin. M1-luokitus takaa turvalliset ja päästöttömät materiaalit, joista haihtuu mahdollisimman vähän mitään yhdisteitä huonetilaan. Huomioi tämä esimerkiksi maalia valittaessa. Luokitus koskee nykyään myös pehmustamattomia kalusteita.
  • Säädä sisälämpötila 20–22 asteeseen. Makuuhuoneessa lämpötila voi olla hieman tätäkin alhaisempi, joka myös vähentää energian kulutusta.
  • Tarkkaile ilmankosteutta. Jos kodissasi on koneellinen ilmanvaihto, talvikuukausina voi olla hyvä kevyesti kostuttaa ilmaa. Käytä ilmankostuttimia maltilla, liika kosteus voi kertyä rakenteisiin.
  • Minimoi vedon tunne. Vedon tunnetta syntyy, kun iho jäähtyy paikallisesti. Vetoisuutta pienentämällä myös huoneen lämpötilaa voidaan pudottaa, mikä vähentää lämmitysenergian kulutusta. Vedon tunnetta voidaan vähentää ilmanvaihdon säädöillä ja hallitulla koneellisella ilmanvaihdolla.
  • Varmista, että suodattimet vaihdetaan säännöllisesti. Puhtailla ja laadukkailla suodattimilla sisään tuleva ilma on raikkaampaa. Suodattimet on hyvä vaihtaa kahdesti vuodessa. Taloyhtiöissä ilmanvaihdon suodattimien vaihto kuuluu Kiinteistöliiton vastuunjakotaulukon suositusten mukaan taloyhtiölle.
  • Tilaa ammattilainen puhdistamaan ilmanvaihtokanavat vähintään 7 vuoden välein. Samalla ammattilainen tarkastaa koneellisen ilmanvaihdon riittävän tehon ja tekee tarvittaessa muita huoltotöitä.

Katso myös

Putkien jäätymiset ovat yleisiä vahinkoja

Putkirikko on ikävä ja etenkin vanhoissa pientaloissa yllättävän yleinen vahinko. Ongelmat voivat alkaa jo kymmenenkin …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x