Säädä lämmitys ja ilmanvaihto talvea varten

Talon syyshuolto varmistaa energiansäästön ja asumisviihtyvyyden. Lämmityksen ja ilmanvaihdon säädöt sekä ilmanvaihdon venttiilien ja suodattimien puhdistus kannattaa tehdä vuodenaikojen vaihtuessa. Rakennuksen ja käyttöveden lämmitys on jopa 80 prosenttia kotitalouden energiankäytöstä.

Merkittävimmät kotitalouden energiateot tehdään lämmityksen, ilmanvaihdon ja vedenkäytön parissa.  Lämmityskauden alkaessa voi testata pattereiden ja termostaattien toiminnan kiertämällä niitä ääriasennosta toiseen ja tunnustelemalla alkaako patteri lämmetä. Huonelämpötiloja kannattaa mitata ja tarkkailla läpi lämmityskauden. Luotettavan mittaustuloksen saa asettamalla mittarin huoneen väliseinälle, reilun metrin korkeuteen. Energiataloudellinen lämpötila on 20‒22 °C, makuuhuoneessa pari astetta alempi.

Ilmanvaihdon säädöt talviasetuksille

Lämmityskauden käynnistyessä on varmistettava, ettei samanaikainen lämmitys ja jäähdytys ole mahdollista. Ilmanvaihto- ja jäähdytyslaitteiden viilennysasetus tai mahdollinen automaattiviilennys on muistettava kytkeä pois päältä, ettei esimerkiksi takan lämmitys käynnistä jäähdytystä. Ilmanvaihdon energiankulutukseen vaikuttaa myös puhallinteho. Maksimitehoa tarvitaan vain, kun laitetaan ruokaa, saunotaan tai vaikka kuivatetaan pyykkejä. Minimitehoa kannattaa käyttää, kun ei olla kotona.

Vetoa voi vähentää

Ilman viilentyessä vedon tunne voi houkutella nostamaan huonelämpötiloja suositusten yläpuolelle. Se ei ole tarpeen, kun tarkistaa ikkunoiden tiivisteet ja varmistaa, että raitisilmaventtiilit tuloilmaikkunoissa ja muissa ilmaventtiileissä ovat talviasennossa. Tämä hidastaa talvella liian tehokasta painovoimaista ilmanvaihtoa ja vähentää vedon tunnetta. Kaikkia raitisilmaventtiileitä ei pidä koskaan sulkea kokonaan.

Vedontunnetta saattaa aiheuttaa myös liian matalalle säädetty ilmanvaihtokoneen tuloilman jälkilämmitysvastuksen tai lämmitysvesipatterin lämpötila-asetus. Oikea ja energiatehokas lämpötila tuloilmalle on 16–17 °C. Korkeampi lämpötila voi sotkea koneellisen ilmanvaihdon toimintaa.

Pesutilojen lattialämmitys päälle

Jos pesutilojen lattialämmitys ei ole päällä, niin se kannattaa kytkeä talveksi. Sopivasti säädetty lattialämmitys tuntuu jalkapohjissa vain hieman lämpimänä. Energiatehokkainta on hyödyntää lämmityksen ajastinta säätämällä lämmitys päälle niihin ajankohtiin, kun tilaa käytetään ja kuivatetaan.

Pesutilojen ilmanvaihdon on toimittava koko ajan, myös koneellisen ilmanvaihdon pitää olla aina päällä. Saunaa lämmitettäessä kannattaa kuitenkin vähentää löylyhuoneen ilmanvaihtoa esimerkiksi pienentämällä poistoilmanvaihtoa.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x