Uutisotsikot

Miten ehkäistä ennalta putkien jäätymiset

Putkirikko on ikävä ja etenkin vanhoissa pientaloissa yllättävän yleinen vahinko. Ongelmat voivat alkaa jo kymmenenkin pakkasasteen tietämillä, jos talovesijohto on routarajan yläpuolella ja liian lähellä maanpintaa sekä huonosti eristetty. Yleisemmin jäätymiset alkavat pakkasen ollessa parikymmentä astetta.

Kuinka jäätymisestä aiheutuva putkirikko syntyy

“Kun pakkanen pääsee johonkin kohtaan vesijohtoa, muodostuu siihen jäätulppa. Veden jäätyessä sen tilavuus kasvaa noin yhdeksän prosenttia. Laajeneva jää murtaa putken ja kun sään lämmetessä jää sulaa, vesivuoto paljastuu. Vaaravyöhykkeessä ovat metalliputket, jotka eivät jousta jäätulpan paisuessa”, Keskuskauppakamarin hyväksymä HTT-tarkastaja Arto Krootila kertoo.

Krootilan mukaan talven putkivaurioita voi pyrkiä ehkäisemään jo kesällä. Jos vesijohto on liian pinnassa, sen voi kaivaa jo kesällä esiin ja lämpöeristää paremmin. Tarpeeksi paksuun putkeen voi myös asennuttaa sisäpuolelle kaapelin, joka pitää putken sulana.

Talvellakaan ei ole myöhäistä suojaukselle

“Jäätymiselle alttiin putken kohdalle voi kasata lunta, koska tallaamaton lumi eristää myös jonkin verran lämpöä. Viimeisenä keinona voi juoksuttaa vettä hanasta, jotta talovesijohdossa vesi liikkuu. Veden juoksutus on kuitenkin äärimmäinen ja tilapäinen hätäkeino”, hän painottaa.

Jos vesijohto on jo ehtinyt jäätyä, on sen sulatus tehtävä erityisen varovaisesti. Vaarana on, että sulatusvaiheessa tulee halkaisseeksi vielä ehjänä pysynyttä putkea.

“Halvemmaksi tulee usein palkata putkiliike sulatuskoneineen apuun kuin korjauttaa sulatusyrityksen seurauksena haljennut vesijohto maan sisältä”, Krootila sanoo.

Katso myös

Black Friday on Älä osta mitään -päivä

Älä osta mitään -päivä haastaa Black Friday -ilmiön kulutusjuhlan ja herättelee todellisuuteen. Ylikuluttaminen johtaa luonnon …