Terveyskäyttäytymistä ohjaavat tottumukset

Terveyskäyttäytymistä ohjaavat suuressa määrin aiemman käytöksen muovaamat tottumukset. Aiempi terveyskäyttäytyminen ennusti sekä harvoin toistettuja että usein toistettuja terveyskäyttäytymisen muotoja, Jyväskylän yliopiston tutkimuksen mukaan.

– Moni kokee hampaiden harjaamisen totutuksi ja rutinoituneeksi toiminnaksi, jota ei tarvitse erikseen miettiä. Terveellisen ruokavalion noudattaminen taas on enemmän sidoksissa yksilön tietoisiin ratkaisuihin toimia terveyttä edistävästi, kertoo liikuntatieteellisen tiedekunnan tohtorikoulutettava Juho Polet.

Tutkimuksissa on todettu, että ihmisten aikomuksia toimia terveyttä edistävällä tavalla esimerkiksi fyysisen aktiivisuuden, terveellisen ravitsemuksen ja sukupuolitaudeilta suojautumisen alueilla ohjaavat asenteet, sosiaalisen ympäristön odotukset sekä koettu hallinnan tunne.

– Nyt havaittiin, että aiempi käyttäytyminen on vielä näitäkin merkittävämpi terveyskäyttäytymisen ennustaja, Polet kertoo.

Seulontoihin osallistuminen on tyypillinen harvoin toistettava ja liikunta usein toistettava terveyskäyttäytymisen muoto, joihin molempiin tottumukset vaikuttavat voimakkaasti. Aiempi terveyskäyttäytyminen ennusti terveysriskeiltä suojautumista tai riskikäyttäytymistä ja ennusti tulevaisuudessa tapahtuvaa terveyskäyttäytymistä.

Suojaavia tottumuksia kannattaa luoda ja ylläpitää

Esimerkiksi ihmisen vaihtaessa asuinpaikkaa on riski, että liikuntaharrastukset jäävät, jos ne ovat keskittyneet tiettyyn paikkaan ja tilanteeseen.

– Vanhojen tottumusten säilyttämistä vaihtuvassa tilanteessa voi helpottaa esimerkiksi kartoittamalla liikuntaharrastusmahdollisuudet etukäteen ennen muuttoa uudelle paikkakunnalle. On myös tärkeää, että harrastus- ja kilpailutoiminnassa on mukana elementtejä, jotka edistävät terveyttä edistävien tapojen muodostumista, Polet sanoo.

Tutkimus perustui 86 terveyskäyttäytymistä arvioivan kansainvälisen tutkimuksen tulosten koostamiseen eli meta-analyysiin. Tutkittavien määrä oli yhteensä yli 20 000.

Katso myös

Opioidien käyttäjämäärät kasvavat jatkuvasti

Monet korkean riskin opioidikäyttäjät eivät hakeudu hoitoon, vaikka yleisin syy opioidien käyttöön on pyrkimys lääkitä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x