Koti / Ajoneuvot & liikenne / Säästä polttoainetta – tarkista renkaiden ilmanpaineet

Säästä polttoainetta – tarkista renkaiden ilmanpaineet

Kyläreissulle tai lomalle lähdettäessä auto pakataan täpötäyteen ihmisiä ja tavaraa. Painava lasti kuormittaa auton renkaita, jolloin niiden ilmanpaineeseen kannattaa kiinnittää entistä enemmän huomiota. Oikein säädetyillä ilmanpaineilla voi säästää polttoainekustannuksissa, mutta tärkeintä on turvallisuus. Auton ulkorenkaan sisällä on käytännössä noin millin paksuinen kumirengas, joka ei ole sataprosenttisesti ilmatiivis.

Täydempi rengas pienentää vierintävastusta jopa kymmenen prosenttia. Tämä voi tarkoittaa yli puolen litran polttoainesäästöä sadalla kilometrillä. Viimeistään pitkille autoreissuille lähdettäessä autoilijan kannattaa nähdä hitunen vaivaa ja tarkastaa kesäkumit.

Jos ajetaan liian pienellä ilmanpaineella, renkaan vierintä on raskaampaa, jolloin auto kuluttaa enemmän polttoainetta. Tämä näkyy silloin myös kukkarossa. Ilma renkaissa puolestaan ei maksa mitään.

Erityishuomio kannattaa kiinnittää paketti- ja matkailuautoihin, joiden renkaissa painetaso on syytä lähes tuplata tavallisiin henkilöautoihin verrattuna. Kovat kuormat vaativat enemmän painetta. Raskaaseen käyttöön suunnattujen ns. C-renkaiden ilmanpainetasot ovat tyypillisesti n. 4-5,5 baria (400 kPa–550 kPa).

Oikea rengaspaine on myös tärkeä turvallisuustekijä, jopa halpa henkivakuutus. Jos renkaassa on liian vähän ilmaa, ja auton eteen hyppää hirvi, vajaapaineinen rengas reagoi viiveellä äkilliseen väistöliikkeeseen. Täyteen renkaaseen verrattuna jarrutusmatka on pidempi ja sivuttaispitokin heikompi.

Renkaiden ilmanpaineet vaikuttavat myös renkaiden käyttöikään. Jos renkaassa on viidennes suositusta vähemmän ilmaa, sen käyttöikä vähenee viidesosan suunnitellusta. Vastaavasti 30 prosenttia liian alhaisena pidetty rengaspaine puolittaa renkaan käyttöiän.

Ohjeet renkaan paineiden tarkistamiseen.

1. Katso autosi ohjekirjasta, mikä on renkaiden oikea ilmanpaine.
2. Lämpötila vaikuttaa renkaiden ilmanpaineeseen: kylmällä ilmalla painetta pitää olla enemmän kuin lämpimällä. Kesärenkaissa suositellaan käytettäväksi autonvalmistajan suosittelemia rengaspaineita ja talvirenkaissa 0,2 bar (20 kPa) enemmän kuin mitä kesärengaspainesuositus on.
3. Älä koskaan säädä rengaspainetta heti ajon jälkeen. Renkaat lämpiävät aina ajossa. Ilmanpaineet kannattaa tarkastaa kolmen viikon välein ja aina ennen raskasta kuormausta vaativaa matkaa.
4. Tarkista myös vararenkaan ilmanpaine säännöllisesti.

Pidennä renkaan käyttöikää

Renkaat ovat autosi tärkeä turvavaruste, niiden varassa liikut tiellä. Renkaat vaikuttavat turvallisuuteen ja ajomukavuuteen todella paljon. Pidä renkaasi hyvässä kunnossa ja huolla niitä. Kun tarkistat muutamia asioita, saat renkaalle helposti muutaman vuoden lisää turvallista käyttöaikaa.

1. Tarkista rengaspaineet säännöllisesti. Jos paineet eivät ole tasaiset kaikissa renkaissa, auton ajettavuus kärsii ja renkaat kuluvat epätasaisesti.
2. Vaihda renkaiden paikkaa aina 5 000 – 10 000 ajokilometrin välein, sillä etu- ja takarenkaat kuluvat eri tahtiin.
3. Jos talvirenkaidesi pintojen kunnossa on keskenään suuria eroja, niin parempikuntoiset renkaat kannattaa asentaa auton taka-akselille ja vastaavasti huonokuntoisemmat ajoneuvon eteen. Hyvä pito on juuri takarenkaissa tärkeää, sillä sen ansiosta ajoneuvo pysyy paremmin hallinnassa. Kun takarenkaiden pito menetetään, auto voi lähteä nopeastikin hallitsemattomaan liikkeeseen, jota on erittäin vaikea korjata. Suuri osa talviolosuhteiden aikana sattuneista kolareista onkin tilastojen mukaan aiheutunut takapyörien pidon menetyksestä.
4. Kun asennat renkaita, tarkista aina onko renkaan sivuun merkitty pyörimissuunta. Asenna rengas pyörimissuunnan mukaisesti. Jos rengas asennetaan vastoin pyörimissuuntaa, se ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla.
5. Aja rauhallisesti. Äkkijarrutukset ja sivuluisut lyhentävät erityisesti nastarenkaiden käyttöikää. Uudet renkaat kannattaa ajaa sisään kuten autotkin. Maltillinen vauhti, ja mahdollisimman vähän rajuja ohjausliikkeitä 500 ensimmäisen km:n aikana pidentävät renkaiden käyttöikää.
6. Tarkista vanhat renkaat aina vaihdon yhteydessä. Oikein asennetut ja ajetut renkaat kuluvat tasaisesti. Jos vanhat renkaat ovat kuluneet epätasaisesti kannattaa tarkastuttaa auton ohjausgeometria.

Tarkista renkaan kuluneisuus

Voit testata omien renkaidesi kunnon vaivattomasti kotikonsteinkin tulitikku- ja kolikkotestillä.

Testaa tulitikulla
Turvallisuusmittariksi kelpaa tavallinen vajaan viiden sentin tulitikku, jonka rikkipään pituus on kolmesta neljään millimetriä. Kun rikkipää asetetaan muutamaan kohtaan rengasuriin, rikkipään pitäisi kaikissa kohdissa häipyä näkymättömiin. Laki edellyttää talvirenkaissa vähintään kolmea millimetriä ja kesärenkaissa 1,6 millimetriä.

urasyvyys kolikkoTestaa kahden euron kolikolla
Tulitikkua tarkemmin renkaan kunnon ilmaisee kahden euron kolikko. Jos kolikossa olevan vajaan neljän millimetrin levyinen, hopeoitu rengas nousee rengasurasta kuviopalan yläpuolelle, voi harkita piakkoin renkaiden uusimista.

Uusimmissa renkaissa on kulumisvaroitin. Sen avulla autoilija voi varmistua renkaidensa kunnosta ja turvallisuudesta. Renkaan keskipinnassa oleva kulumisvaroitin ilmaisee numeroin, montako millimetriä syvät ovat renkaiden pääurat eli paljonko kulutuspintaa on jäljellä.

css.php