Onko koirasi ilmoitettu rekisteriin?

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat olleet pakollisia tammikuusta 2023 alkaen. Jos koiran haltija ei ole noudattanut lainsäädäntöä, voi seurauksena olla valvontamaksu.

Koirien tunnistamisesta ja rekisteröinnistä on säädetty maa- ja metsätalousministeriön asetuksella. Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin tulee antaa tiedot koiran haltijasta, mahdollisista haltijanvaihdoksista, katoamisista ja löytymisistä sekä myös koiran kuolemasta.

Ensirekisteröinti ja haltijanvaihdos ovat maksullisia ilmoituksia, muut ilmoitukset rekisteriin ovat maksuttomia. Rekisteröintimaksu on 10 euroa sähköisen asioinnin kautta tehtynä ja 19 euroa lomakeilmoituksella.

Rekisteröinnin taustalla on tarve suojella ihmisten ja eläinten terveyttä sekä eläinten hyvinvointia. Tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin toivotaan edistävän koirien vastuullista kasvatus- ja myyntitoimintaa.

Ostajan tulee varmistaa koiraa hankkiessaan, että koira on ilmoitettu viranomaisrekisteriin. Rekisteröimätöntä koiraa ei tule hankkia.

Rekisteröinnin laiminlyönnistä voi seurata valvontamaksu

Kuntien valvontaeläinlääkärit, muut kunnaneläinlääkärit ja aluehallintovirastojen läänineläinlääkärit valvovat koirien tunnistamista ja rekisteröintiä esimerkiksi eläinsuojelutarkastusten, eläinkilpailujen ja -näyttelyiden yhteydessä.

Koiran haltijan tulee korjata valvonnassa havaitut epäkohdat lainsäädännön vaatimalle tasolle. Epäkohtien korjaamisesta annetaan koiran haltijalle kehotus tai määräys. Jos viranomainen joutuu tekemään ylimääräistä valvontaa tai uusintatarkastuksen annetun kehotuksen tai määräyksen noudattamisen valvomiseksi, on valvonta maksullista. Kunnaneläinlääkärin suorittaman ylimääräisen valvonnan maksu on 150 euroa. Aluehallintoviraston tekemän valvonnan hinta määräytyy valvonnassa käytetyn ajan mukaan.

Katso myös

Suositus hoiva-avustajan työstä on uudistettu

Hoiva-avustajan koulutusta, osaamisvaatimuksia ja tehtävänkuvaa koskeva suositus on päivitetty. Hoiva-avustajan koulutus kiinnostaa opiskelijoita, ja sen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x