Autoilun mukavuuteen vaikuttavat myös rengasäänet

Sähköautojen myötä muun muassa rengasäänet kiinnostavat yhä useampia autoilijoita. Ohiajomelu ja auton sisällä kuuluva ääni ovat eri asioita, mutta kumpaakin voi pienentää tuotekehityksessä.

Rengasääneen vaikuttavat auton malli ja tyyppi, vanteet, renkaan kumisekoitus, tie, ajonopeus ja ajosää. Samanlaistenkin autojen välillä on eroja, joten renkaita voidaan vertailla tarkasti ainoastaan käyttäen kaikissa testeissä samaa autoa samanlaisissa olosuhteissa.

Kesärenkaissa ja nastattomissa talvirenkaissa eli kitkarenkaissa on EU-rengasmerkintä, joka osoittaa renkaan melutason. Merkintä kertoo kuitenkin vain ohiajomelusta. Ohiajomelu ja auton sisällä kuuluva ääni saattavat olla jopa vastakkaisia ominaisuuksia, kun toista pienennetään toinen voi suurentua.

Rengasäänten alkulähde on tie-rengaskontaktissa. Tien epätasaisuudet saavat renkaan rungon värähtelemään renkaan vieriessä niiden yli. Sieltä värähtely kulkee pitkän matkan renkaan, vanteen ja auton muiden rakenteiden kautta ohjaamoon, jossa osa värähtelystä muuttuu kuultavaksi ääneksi.

Renkaiden suunnittelu on aina parhaan kompromissin etsimistä. Kun yhtä ominaisuutta parannetaan, myös muut ominaisuudet muuttuvat jollakin tavalla. Turvallisuus on ykkösasia, mutta muutkin ominaisuudet pyritään hiomaan parhaalle mahdolliselle tasolle. Mitä pehmeämpi renkaan pintakumisekoitus on, sitä enemmän se yleensä vaimentaa ääntä. Lisäksi korkeaprofiilinen rengas on tavallisesti ajossa mukavampi ja hiljaisempi kuin matalaprofiilinen.

Tasainen kuluminen vähentää rengasääntä

Kun renkaiden kausivaihto lähestyy, kannattaa huomioida, että muutos herkistää korvat. Varsinkin syksyllä, kun kesärenkaat ovat silottaneet tiet, nastarenkaat saattavat kuulostaa äänekkäiltä ennen kuin korvat tottuvat uuteen äänimaailmaan. Lisäksi vanhoissa renkaissa äänimaailma on erilainen kuin uusissa, voimakkaasti kuvioiduissa renkaissa.

Autoilija voi vaikuttaa rengasääneen jonkin verran. Ensimmäisenä kannattaa varmistaa, että niin auto kuin renkaatkin ovat kunnossa. Jos esimerkiksi auton alustageometria ei ole valmistajan ohjearvoissa – eli käytännössä renkaiden ohjauskulmat ovat vääriä – renkaat kuluvat epätasaisesti ja syntyy ylimääräistä melua. Vaikka ohjauskulmat olisikin säädetty, renkaiden paikkoja autossa kannattaa vaihtaa, jotta ne kuluvat mahdollisimman tasaisesti.

Myös ilmanpainetasoa säätämällä voi vaikuttaa rengasääneen. Vaikutusta voi kokeilla vaihtelemalla painetasoa.

Katso myös

Mopot ja sähköiset liikkumisvälineet poliisin ja Traficomin kevätsyynissä

Poliisi valvoo ensi viikonloppuna 24.-26.5. koko maassa kaksipyöräisten ajoneuvojen rakennetta ja kuntoa, kuljettajien ajokuntoa, suojakypärän …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x