Raparperit parhaimmillaan – tee mehua tai säilö

Alkukesästä raparperit ovat erittäin mehukkaita ja niistä saa runsaasti vitamiineja. Raparperi on edullista ja monella löytyy tätä terveellistä monivuotista tatarkasvia omalta pihalta. Raparperi on kesän ensimmäisiä satoa antavia kasveja, ja sen pitkä satokausi jatkuu koko kesän ajan. Kun perinteiset piirakat ja kiisselit on jo tehty, ideat raparperin käyttöön voivat olla vähissä.

Hyvänä satovuonna voi olla vaikea keksiä, miten kirpeän ja raikkaan raparperin parhaiten hyödyntäisi. Voimme korvata ulkomailta tuodut hedelmät raparperilla, mehuissa, hilloissa ja leivonnaisissa. Raparperi on hyvä kotimainen vitamiinien ja kaliumin lähde ja sitä kannattaa myös säilöä talven varalle. Nyt onkin oikea aika ryhtyä toimeen. Tosin syksymmällä tulee raparperista vielä toinen sato, josta voi vielä tehdä talvisäilykkeet.

Vanhassa vara parempi

Vesiraparperi on yksi perinteisimmistä tavoista säilöä raparperia. Raparperi laitetaan pieninä paloina pulloihin ja kaadetaan kylmää vettä päälle. Raparperit koetetaan saada mahdollisimman tiiviisti pulloihin. Pulloihin pantava vesi on hyvä keittää ja jäähtyneenä se kaadetaan pulloihin. Lopuksi pullot korkitetaan huolellisesti.

Suosittu tapa säilyttää raparperit vitamiineineen talvella nautittavaksi, oli valmistaa raaka -raparperimehua. Herkullinen ja virkistävä voimajuoma valmistuu helposti. Raparperit raastetaan, sekoitetaan veden joukkoon ja seos pannaan siivilään valumaan. Mehu maustetaan mieleiseksi esim. sokerilla ja kardemummalla. Kun sokeri on liuennut mehun joukkoon, mehu pullotetaan.

Yksinkertaista ja maukasta raparperi- ja porkkanasosetta käytettiin monessa kodissa pitkin talvea ruuan lisäkkeenä. Soseen valmistamiseen tarvitaan 2 kg porkkanoita, litra vettä, 2 kg raparperia ja 2 kg sokeria. Porkkanat kaavitaan puhtaiksi, leikataan viipaleiksi ja keitetään pehmeiksi vedessä. Sitten ne muserretaan sihdin läpi ja laitetaan uudelleen kattilaan, mihin lisätään kuoritut, paloitellut raparperit ja sokeri. Keitetään hyvin hämmentäen kunnes sose on tasaista ja kiinteää. Sose laitetaan kuumana kuumennettuihin purkkeihin, jotka peitetään vasta soseen jäähdyttyä.

Katso myös

Lutikka voi kulkeutua kirpputoritavaroissa kotiisi

Lutikat ovat yksi yleisimmistä asuntojen tuhohyönteisistä Suomessa. Ne kulkeutuvat koteihin esimerkiksi käytettyjen huonekalujen mukana. Kirpputoreilta …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x