Helsingin poliisilaitoksen hälytys-, valvonta-, tutkinta- ja lupapalveluiden kysyntä kasvoi viime vuonna. Helsingin poliisilaitos vastaa kasvavaan työmäärään uudistuksilla. Poliisit näkyvät entistä enemmän kaduilla ja kouluissa tänä vuonna.
Helsingin poliisilaitoksen hälytystehtävien määrä kasvoi kaikkien kiireellisyysluokkien osalta. Helsingin poliisilaitoksen hälytystehtävien toimintavalmiusaika kiireellisimmissä eli A-tehtävissä oli 4,9 minuuttia. Hälytystehtäviin sisältyvät myös mielenosoitukset, sekä muut useita poliisipartioita sitovat ja pitkäkestoiset tehtävät.
Rikosten määrän kasvu johtuu pääasiassa petos-, varkaus- ja näpistysrikosten lisääntymisestä. Vakava väkivaltarikollisuus väheni Helsingissä viime vuonna. Siihen kuuluvat henkirikokset ja niiden yritykset sekä törkeät pahoinpitelyt. Seksuaalirikosten määrä kasvoi huomattavasti verrattuna edelliseen vuoteen. Nuorten tekemien rikosten määrä on pysynyt edelleen korkealla tasolla.
Helsingin poliisilaitos on uudistanut organisaatiotaan
Helsingin poliisilaitoksen kehittämistoimilla lisätään hälytysvalmiutta ja katuturvallisuuteen liittyvää näkyvää valvontaa sekä tehostetaan päivittäisrikosten tutkintaa. Tavoitteena on pysäyttää erityisesti lapsiin ja nuoriin liittyvän rikollisuuden kasvu, edistää yleisten alueiden turvallisuutta, sekä torjua katujengien ja järjestäytyneen rikollisuuden toiminnan laajeneminen.
– Haluamme vastata helsinkiläisten odotuksiin, jotka ovat hälytyspartioiden nopea saapuminen ja poliisipartioiden näkyvyyden lisääminen. Onnistumme tavoitteissamme ammattitaitoisen henkilöstön, sitoutuneiden yhteistyökumppanien ja tehokkaamman toiminnan avulla, Helsingin poliisilaitoksen poliisikomentaja Jari Liukku toteaa.
– Organisaatiomuutoksen vaikuttavuutta voidaan arvioida yleisten alueiden turvallisuuden osalta jo lyhyellä aikavälillä, mutta yksilöiden ja väestöryhmien rikoskierteeseen liittyvien riskien suhteen vaikuttavuuden arviointi on mahdollista yleensä vasta keskipitkällä aikavälillä. Molemmissa tilanteissa toimintaympäristön muutoksilla on ratkaiseva merkitys ja sen vuoksi toimintamalleja on oltava valmis muuttamaan uudelleen nopeastikin, Liukku jatkaa.
Valvonnan lisäämisestä saatu hyvää palautetta
Yksi Helsingin poliisilaitoksen painopisteistä on näkyvän valvonnan lisääminen sellaisilla julkisilla paikoilla, joissa liikkuu paljon ihmisiä ja joissa on esiintynyt häiriöitä. Näkyvä valvonta vähentää häiriökäyttäytymistä, estää rikoksia ennalta ja nopeuttaa jo tapahtuneiden rikosten selvittämistä.
Valvontatoimintaa on uudistettu loppuvuoden aikana aiempaa suunnitelmallisemmaksi ja tietoperusteisemmaksi. Valvonta on tuottanut toivottua tulosta kansalaisilta ja sidosryhmiltä saadun palautteen perusteella.
– Kaisaniemen puistossa koettu turvattomuus oli viime syksynä esillä julkisuudessa. Se oli ensimmäinen kohde, jonne suunnattiin uuden konseptin mukaista valvontaa ja se tuntui rauhoittavan tilannetta. Vuoden alussa olemme kohdentaneet valvontaa muun muassa kauppakeskuksiin, joukkoliikennevälineisiin, sekä julkisen liikenteen asemien läheisyyteen. Valvontaa tehdään myös yhteistyössä sidosryhmien kanssa, toteaa ylikomisario Jere Roimu.
Kluuvin ja Kaisaniemen valvonnalla on saatu myönteisiä tuloksia. Alueelle kohdistettiin loppuvuodesta lokakuusta alkaen yli 50 % enemmän valvontaa vuoteen 2023 verrattuna. Yleisten paikkojen ryöstö- ja pahoinpitelyrikokset vähenivät valvonnassa yli 10 % edelliseen vuoteen verrattuna. Rikoslakirikokset laskivat alueella kokonaisuutena 15 %. Poliisin paljastava valvonta lisää joidenkin rikosten määrää, koska ne tulevat poliisin tietoon. Huumausainerikokset lisääntyivät 18 % vuonna 2024 tehostetun valvonnan aikana.
Rikostutkintayksikön tutkintajärjestelyjä tehostettiin
Organisaatiouudistuksessa tehostettiin lähisuhdeväkivalta- ja nuorisorikosten tutkintajärjestelyjä. Vanhat tutkintajärjestelyt eivät tarjonneet enää riittävän tehokasta vastetta nykypäivän juttumääriin ja vastuisiin.
Rikosoikeudellisessa vastuussa olevien 15-17-vuotiaiden tekemät vakavat rikokset sekä aikuisiin kohdistuvat vakavat lähisuhdeväkivaltarikokset tutkitaan jatkossa vakaviin rikoksiin erikoistuneissa tutkintaryhmissä. Tutkintaryhmissä on kokeneita rikostutkijoita, jotka pystyvät keskittymään hankalien rikosten tutkintaan.
Nuorisorikosten ja aikuisiin kohdistuvien lähisuhdeväkivaltarikosten suuret juttumäärät koostuvat pääosin lievistä tai perusmuotoisista rikoksista, joiden tutkinnassa hyödynnetään jatkossa esikäsittelyryhmän ja päivittäistutkinnan prosesseja.
– Kaikki nuorten tekemät rikokset täytyy esitutkintalain mukaan tutkia kiireellisesti. Tutkintajärjestelyjen täytyykin olla sellaiset, että niin liikennerikokset ja vahingonteot kuin ryöstöt ja murhat saadaan tutkittua ja selvitettyä kiireellisesti. Uusilla järjestelyillä pystymme vastaamaan tähän aiempaa paremmin, kertoo rikosylitarkastaja Markku Heinikari.
Lapsiin kohdistuvat lähisuhdeväkivaltarikokset tutkitaan jatkossa samassa tutkintaryhmässä seksuaalirikosten kanssa, joiden määrä nousi voimakkaasti Helsingissä viime vuonna. Esitutkintalaki edellyttää poliisia tutkimaan kiireellisesti alaikäisiin kohdistuvat seksuaali- ja väkivaltarikokset. Uudistuksessa vahvistettiin huomattavasti seksuaalirikosten ja lapsiin kohdistuvien väkivaltarikosten tutkintaresurssia.
– Näiden rikosten uhrit ovat erityisen haavoittuvassa asemassa, mikä edellyttää rikostutkijoilta erityisosaamista. Tutkintaryhmän rikostutkijat ovatkin käyneet tutkinnanalaan liittyvän erityiskoulutuksen, Heinikari toteaa.