Terveydenhoitomaksu on maksamatta kymmenillä tuhansilla opiskelijoilla

Tammikuusta 2021 alkaen Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluihin oikeutettujen ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoiden on pitänyt maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle. Tämä on ensimmäinen lukukausi, jolta opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle.

Terveydenhoitomaksun eräpäivä oli 31.1.2021 niillä opiskelijoilla, jotka ovat ilmoittautuneet kevätlukukaudelle läsnä oleviksi viimeistään 31.1.2021. Noin 212 000 opiskelijaa maksoi maksun eräpäivään mennessä.

Maksu on kuitenkin maksamatta edelleen noin 43 000 opiskelijalla. Kela on nyt lähettänyt näille opiskelijoille maksumuistutuksen, johon on lisätty laissa säädetty 5 euron kiinteä viivästymismaksu. Jos opiskelija on maksanut maksun eräpäivän jälkeen, Kela lähettää maksukehotuksen pelkästä viivästymismaksusta.

Jos opiskelija ei maksa terveydenhoitomaksua maksumuistutuksen jälkeenkään, Kela voi kuitata eli vähentää maksun ja viivästymismaksun opiskelijan opintorahasta ilman opiskelijan suostumusta. Kela kuittaa maksut opiskelijan saamasta huhtikuun opintorahasta, jos eräpäivä on ollut 31.1.2021 eräpäivä. Maksu voidaan kuitata opiskelijan pyynnöstä myös muusta Kelan maksamasta etuudesta.

Jos maksua ei saada kuitattua opintorahasta, terveydenhoitomaksu siirretään ulosottoon.

Katso myös

Arvonlisävero nousee syyskuussa

Hallituksen eduskunnalle jättämän esityksen mukaan yleinen arvonlisäverokanta nousee 25,5 prosenttiin 1.9. lähtien. Arvonlisäveroprosentti määräytyy sen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x