– Kaareva televisio oli myyntikikka, jota kuluttajat eivät ole oikeasti halunneet. Tämän vuoksi tulemme poistamaan nämä tuotteet Pohjoismaiden tuotevalikoimastamme, kertoo Philips-televisioiden takana olevan TP Visionin toimitusjohtaja Henrik Kyhl. Philips ei näe tulevaisuutta kaarevalle televisiolle.
Ensimmäiset kaarevat televisiot esiteltiin kahden valmistajan toimesta vuotuisilla Las Vegasin CES-messuilla tammikuussa 2013. Kaarevien näyttöjen väitetään parantavan katselukokemusta, jos katselija ei istu aivan suoraan television edessä.
– Tämän jälkeen suurin osa valmistajista on toki julkaissut kaarevia televisioita. Mutta vain estääkseen näitä kahta valmistajaa saamasta kilpailuetua, Kyhl jatkaa.
Kodinelektroniikkamyyntejä tilastoivan GfK :n mukaan vain 6% Pohjoismaissa myytävistä televisioista vuoden 2016 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana oli kaarevia.
– Toki kaareva television näyttää hienolta huoneessa, jossa seinätkin ovat kaarevia, mutta harvempi meistä asuu tornissa, sanoo Kyhl.
4K on myös markkinointitermi, jolla tarkoitetaan seuraavan sukupolven teräväpiirtotekniikkaa. Osa valmistajista käyttää termiä 4K, osa termiä UHD (Ultra High Density). Uhd-tarkkuus on 3840 x 2160 pikseliä. Tämä tarkoittaa, että kuva on kaksi kertaa full hd -kuvaa tarkempi pysty- ja vaakasuunnassa. Pikseleitä on siis nelinkertainen määrä full hd -tekniikkaan verrattuna.
Tv-kuvan laatuun kaarevuutta enemmän vaikuttaa muun muassa kuvan taustavalaisu. Lcd-televisiossa tausvalaisutekniikka ei pysty tuottamaan parasta mahdollista kontrastia, väritoistoa ja kirkkautta. Led-paneelit ovat erityisen valovoimaisempia kuin lcd-paneelit. Kontrastista saadaan parempi, koska taustavalaistuksessa käytettäviä led-lamppuja voidaan sammuttaa. Oled-paneelitekniikka on uusin ja laadukkain. Se tuottaa selvästi laadukkaamman kuvan kuin lcd- ja led-tekniikat. Oled-paneeli valaisee itsensä, jolloin erillistä taustavaloa ei tarvita lainkaan.