Kuudelle hyvinvointialueelle lainanottovaltuutta vuodelle 2025

Valtioneuvosto päätti 28.11.2024 kuuden hyvinvointialueen vuoden 2025 lainanottovaltuuden muuttamisesta. Lainanottovaltuutta voidaan muuttaa, jos investoinnit ovat välttämättömiä eikä niitä ole mahdollista rahoittaa muulla tavalla.

Valtioneuvosto päätti kesäkuussa 2024 kaikkien hyvinvointialueiden lainanottovaltuuksista vuodelle 2025. Yhdelläkään alueella ei ole laskennallista lainanottovaltuutta. Hyvinvointialueet voivat nostaa pitkäaikaista lainaa tai sitoutua investointeja vastaaviin sopimuksiin ainoastaan hyväksytyn investointisuunnitelman toteuttamiseksi lainanottovaltuuden mukaisesti.

Valtioneuvoston päätöksiä valmistelivat erilliset valmisteluryhmät, johon kuuluivat valtiovarainministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön, sisäministeriön sekä kunkin hyvinvointialueen edustajat. Valmisteluryhmien tehtävänä oli arvioida lainanottovaltuuden muuttamisen edellytyksiä, tarvittavan lainanottovaltuuden suuruutta sekä hyvinvointialueelle asetettavia ehtoja. Arviointi perustui hyvinvointialueiden taloutta ja toimintaa koskevan tiedon perusteella tehtyyn kokonaisarvioon.

Lainanottovaltuuksiin liittyy ehtoja, jotka liittyvät investointien välttämättömyyden varmistamiseen sekä alueen talouden tasapainottamisohjelman laadintaan tai päivittämiseen. Lainanottovaltuuden muuttamiselle asetettavien ehtojen tarkoituksena on hyvinvointialueen palvelujen turvaamiseksi varmistaa, että muutetun lainanottovaltuuden mukaisesti pitkäaikaisella lainalla rahoitettavat ja toteutettavat investoinnit ovat hyvinvointialueesta annetussa laissa tarkoitetulla tavalla välttämättömiä ja että hyvinvointialueella on lainanhoitokykyä pitkällä aikavälillä.

Muutetut lainanottovaltuudet
Lainanottovaltuuden määrä, miljoonaa euroa
Etelä-Karjala
106,4
Etelä-Pohjanmaa
53,8
Etelä-Savo
15,8
Pohjois-Pohjanmaa
137,6
Satakunta
179,7
Varsinais-Suomi
284,8

Katso myös

Suurpetotyöryhmä ehdottaa keinoja kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamiseksi

Suurpetojen poikkeuslupakäytäntöjä kehittänyt asiantuntijatyöryhmä on saanut raporttinsa valmiiksi. Työryhmä ehdottaa keinoja, joilla mahdollistettaisiin kannanhoidollinen metsästys …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x