Suun tulehdukset ovat iso terveysriski

Krooniset infektiopesäkkeet ovat iso terveysriski kenelle tahansa, mutta vakavasti sairaille henkilöille suun krooniset tulehduspesäkkeet voivat aiheuttaa hengenvaarallisia komplikaatioita. Infektiopesäkkeiksi, kutsutaan hampaassa syvälle ulottuvaa reikää, hampaan juuren kärjessä olevaa tulehdusta tai hampaan kiinnityskudoksien kroonista tulehdusta.

Monen aikuisen suusta löytyy infektiopesäkkeitä, jotka voivat aiheuttaa etäinfektion muualla elimistössä, kuten sydämessä, maksassa, keuhkoissa tai aivoissa. Lisäksi suun matala-asteiset tulehdukset, kuten suun kiinnityskudosten tulehdus eli parodontiitti voi heikentää esimerkiksi diabeteksen hoitotasapainoa, sekä pahentaa sydän- ja verisuonisairauksia ja maksan vajaatoimintaa.

Suun alueen infektiot ja niistä lähtevät etäinfektiot voivat olla kohtalokkaita leikkaus- ja syöpäpotilaille. Suun infektiopesäkkeiden saneeraus ennen hoitoja on tehtävä riittävän radikaalisti. Usein tulehtuneen hampaan poisto on parasta hoitoa.

Hoitamaton hampaisto voi aiheuttaa infektiokomplikaation esimerkiksi sydän- ja keuhkoleikkauksien, elinsiirtojen, puolustuskykyä alentavien lääkehoitojen tai syöpähoitojen yhteydessä. Tällaisia infektioita on vaikea hoitaa antibiooteilla niiden luonteen takia. Tästä syystä hampaiston infektiopesäkkeiden saneeraus eli infektiofokussaneeraus olisi hyvä tehdä hyvissä ajoin ennen suunniteltuja leikkauksia tai hoitoja. Tavoitteena on infektiovapaa suu.

Joskus vakavan sairauden hoito vaatii nopeita toimenpiteitä ja suun infektioista hoidetaan ainoastaan akuuteimmat.

– On tilanteita, kuten kiireellinen sydämen läppäleikkaus, joissa hampaistosta voidaan hoitaa vain akuutit ongelmat. Tällaisissa tilanteissa on hammaslääkärin syytä konsultoida erikoissairaanhoitoa välittömästi. Joskus vain akuutit infektiofokushampaat poistetaan ja oireettomat krooniset infektiopesäkkeet hoidetaan, kun on kulunut riittävä aika sydänleikkauksesta, kertoo HLT, EL Johanna Uittamo.

Infektiofokusarvioon kuuluu sekä radiologinen kuvantaminen että kliininen tutkimus. Kuvantaminen ei korvaa kliinistä tutkimusta, johon sisältyy sekä limakalvojen, hampaan kiinnityskudosten että itse hampaiden tutkiminen. On tärkeää erottaa akuutit infektiot, joihin liittyy tavallisesti turvotusta, märkävuotoa sekä kipua itse hampaassa, kroonisista ienten ja hampaiden kiinnityskudosten infektioista.  Saneeraussuunnitelmaan vaikuttavat potilaan sairaudet, lääkitykset, tulevan hoidon aikataulut, sekä potilaan suun omahoidon taso ja mahdollisuudet parantaa sitä.

Hampaiston infektiofokusarvio voidaan tehdä joko avoterveydenhuollossa tai erikoissairaanhoidossa, riippuen potilaan perussairauksista ja yleistilasta. Usein arvio ja itse hoito voidaan turvallisesti suorittaa avosektorilla.

Katso myös

Masennuksesta annetaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa

Ihmisille tarjotaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa masennuksesta, kertoo Turun yliopiston ja Taideyliopiston tuore tutkimus. Tutkijoiden mukaan …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x