Itä-Suomen aluehallintovirasto vastaanotti tammi-heinäkuussa 324 terveyden- ja sosiaalihuollon kantelua

Aluehallintoviraston tehtävänä on valvoa toimialueellaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen sekä hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle kuuluvien palvelujen lainmukaisuutta. Osana tätä valvontatehtävää aluehallintovirasto vastaanottaa kansalaisilta tulleita kanteluita. Kantelu on käytännössä ilmoitus epäillystä virheellisestä menettelystä tai laiminlyönnistä sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Itä-Suomen aluehallintovirastoon on tullut vireille tammi-heinäkuussa 2024 yhteensä 324 kantelua, joista terveydenhuollon kanteluita oli 211 ja sosiaalihuollon kanteluita 113. Kanteluista noin puolet siirrettiin hyvinvointialueille tai yksityisille palveluntuottajille muistutusmenettelyssä käsiteltäväksi.

Muistutusmenettely on ensisijainen oikeusturvakeino

Aluehallintovirasto siirtää kanteluna vireille tulleita asioita muistutusmenettelyyn, mikäli asia luoteensa perusteella soveltuu muistutusmenettelyyn. Muistutusmenettelyyn soveltuvat esimerkiksi asiakkaan tai potilaan kohteluun liittyvät kantelut.

Muistutusmenettelyssä esille tuotu epäkohta käsitellään toimintayksikössä ja sen perusteella ryhdytään tarvittaessa asianmukaisiin toimiin tilanteen korjaamiseksi. Vastauksen muistutukseen antaa terveydenhuollosta vastaava johtaja tai sosiaalihuollossa johtava viranhaltija. Vastaus toimitetaan tiedoksi kantelijalle sekä aluehallintovirastoon. Aluehallintovirasto arvioi saapuneen muistutusvastauksen ja voi ryhtyä sen perusteella valvonnallisiin toimenpiteisiin. Muistutus on käsiteltävä kohtuullisessa ajassa, noin 1–2 kuukaudessa. Koska muistutus tulee käsitellä joutuisasti, pystytään muistutusmenettelyssä reagoimaan ketterästi havaittuihin puutteisiin ja epäkohtiin.

– Muistutusmenettely tulisi nähdä osana hyvinvointialueiden omavalvontaa. Muistutukset auttavat hyvinvointialueita laadunvalvontatyössä. Niiden avulla hyvinvointialue pystyy puuttumaan epäkohtiin paljon nopeammin kuin hallintokanteluprosessissa, jossa hyvinvointialueilta pyydetään ensiksi selvitystä ennen valvontaviranomaisen päätöstä”, toteaa sosiaali- ja terveydenhuoltoyksiköiden päällikkö Sari Vainikainen Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

Aluehallintovirasto ei siirrä muistutusmenettelyyn tai omavalvontaan sellaisia asioita, joissa on syytä epäillä asiakas- ja potilasturvallisuuden tai oikeusturvan olennaisesti vaarantuneen. Tällaisia voivat olla esimerkiksi perusoikeuksien rajoitustilanteet tai laajempaa selvittämistä edellyttävät asiat.

Kanteluissa korostuu hoitoon pääsy, sosiaalihuollon palvelukokonaisuudet sekä tietosuoja ja yksityisyyden suoja

Terveydenhuollon kanteluita on tullut vuonna 2024 erityisesti hoitoon pääsyyn liittyen. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi maaliskuussa neljätoista hyvinvointialuetta ja HUS-yhtymän saattamaan kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyn lainmukaiseksi viimeistään 31.3.2025. Niiden täytyy antaa Valviralle selvitys toimenpiteistä sekä ajantasaiset hoitoon pääsyn seurantatiedot viimeistään 16.4.2025. Lain mukaan kiireetön erikoissairaanhoito täytyy aloittaa viimeistään kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun hoidon tarve on todettu.

Sosiaalihuollon kanteluissa nousevat esille palvelukokonaisuuksien puutteet. Asiakkaat joutuvat myös jonottamaan tarvitsemiaan palveluja kohtuuttoman pitkään. Aluehallintovirasto on antanut asiaan liittyen hallinnollista ohjausta kantelupäätöksissään ja korostanut, että asiakkaiden tulee saada palveluita toimivina kokonaisuuksina. Palvelujen järjestämistä koskevaan päätöksentekoon sekä palveluiden tosiasialliseen toteutumiseen ei saa syntyä perusteettomia viiveitä tai katkoja.

Yhteisiä aiheita sekä sosiaalihuollossa että terveydenhuollossa ovat tietosuojaan ja yksityisyyden suojaan liittyvät kantelut. Potilas- ja asiakastietoja halutaan tarkistaa ja joskus kirjauksia halutaan korjata. Aluehallintovirasto muistuttaa, että mikäli omien tietojen tarkistamista tai korjaamista koskevista pyynnöistä kieltäydytään, voi asian saattaa tietosuojavaltuutetun toimistoon, jonka toimivaltaan kuuluu valvoa tietosuojalainsäädännön noudattamista. Aluehallintovirasto valvoo omalta osaltaan asiakastietojen käsittelyä sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Aluehallintovirastojen ratkaisujen lyhennelmiin voi tutustua aluehallintovirastojen verkkosivuilta: https://avi.fi/paatoslyhennelmat/kantelut/sosiaali-ja-terveydenhuolto

Katso myös

Verenpaine kannattaa mitata myös seisoma-asennossa

Kohonnut verenpaine on yksi tärkeimmistä sydän- ja verisuonitapahtumien riskitekijöistä. On arvioitu, että kohonnut verenpaine aiheuttaa …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x