Kesämökin huussin voi tyhjentää vasta keväällä

Ulkohuussissa talven pakkanen jäädyttää väistämättä kuivakäymälän sisällä olevat jätteet. Jäätymisen vuoksi kesämökin huussin tyhjennys on hankalampaa kuin kesällä. Siksi kannattaa syksyllä tyhjentää kuivakäymälää ainakin sen verran, että talven aikana kertyvä jäte mahtuu säiliöön.

Kauttaaltaan lämpöeristetyistä kompostikäymälöistä tyhjennettävä komposti voidaan käyttää sellaisenaan maanparannukseen koristekasveille. Jos haluat antaa sitä kasvimaalle tai muille syötäville kasveille, kompostin kannattaa antaa jäätyä ennen käyttöä vähintään yhden talven yli.

Jos käymälälaite ei varsinaisesti kompostoi, tyhjennettävä jäte on aina kompostoitava. Se onnistuu esimerkiksi puutarhajätteen joukossa puutarhakompostorissa.

Kun kompostoidaan käymäläjätettä, on varmistuttava, ettei sadevesi pääse huuhtelemaan ravinteita kompostista. Siksi käymäläjätekompostorissa on hyvä olla sekä kansi että pohja. Puutarhajätteen joukossa käymäläjäte kompostoituu noin vuodessa.

Mökeillä, joissa ei käydä talvella, voidaan huussi jättää syksyllä tyhjentämättä. Jos kuivakäymälään ei tule säännöllisesti uutta jätettä, se jäätyy joka tapauksessa talven aikana. Keväällä kompostikäymälästä tyhjennettävä jäte voidaan levittää suoraan kasvien tyvelle 2-5 cm katekerroksena. Kuivakäymälästä, joka ei kompostoi, jäte laitetaan vielä keväälläkin kompostoitumaan.

Kuivakäymälästä kerättävät nesteet sopivat lannoitteeksi tai kompostiherätteeksi. Syksyllä kasveja ei kannata enää lannoittaa typpipitoisilla käymälänesteillä, vaan nesteet varastoidaan kevääseen. Sen sijaan niillä kannattaa kastella syksyn lehtikomposti. Käymälän nesteet kiihdyttävät kompostin toimintaa ja käymälänesteiden ravinteet sitoutuvat syntyvään kompostimultaan.

Katso myös

Onko koirasi ilmoitettu rekisteriin?

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat olleet pakollisia tammikuusta 2023 alkaen. Jos koiran haltija ei ole …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x