Maa- ja metsätalousministeriö esittää, että kuntien tulee pitää vesihuoltolaitokset kokonaan omistuksessaan. Vesihuoltolaitosten osiakaan ei saisi myydä ulkopuolisille. Tätä koskeva ehdotus on lähetetty lausuntokierrokselle. Lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle loppukeväästä 2025.
Lausuntokierroksella esityksestä annettiin yli 130 lausuntoa. Lausuntopalautteen pohjalta maa- ja metsätalousministeriö ehdottaa muutosta kuntien vesihuollon omistusta koskevaan Vesi on meidän -eduskunnan päätökseen pohjaavaksi lainsäädäntöratkaisuksi. Ehdotuksen mukaan kunta ei saisi myydä vesihuollon omistustaan ollenkaan. Ensimmäisen lausuntokierroksen ehdotuksen mukaan omistusta olisi saanut myydä, mutta kunta ei olisi saanut luopua määräysvallastaan. Käytännössä kunta olisi saanut myydä vähemmistöomistusosuuden laitoksesta.
Maa- ja metsätalousministeriö tilasi lausuntokierroksen päättymisen jälkeen professori Tuomas Ojaselta ja emeritusprofessori Olli Mäenpäältä arviot kuntien vesihuollon omistuksen lainsäädäntöratkaisuun liittyviin perustuslakinäkökulmiin. Maa- ja metsätalousministeriö on käynyt läpi perustuslailliset arviot sekä annetun lausuntopalautteen ja ehdottaa kuntien vesihuollon omistukseen kohdistuvan myyntikiellon säätämistä. Koska kyseessä on merkittävä muutos hallituksen lakiluonnokseen, ehdotus laitetaan uudelle lausuntokierrokselle. Lopullinen hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle loppukeväästä 2025.
– On vahva poliittinen tahtotila, että kunnilla nykyisin oleva oikeus luopua vesihuollon omistuksestaan rajataan kokonaan pois. Tämä ratkaisu olisi huoltovarmuuden kannalta kestävin, sanoo maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.
Nyt alkaneelle lausuntokierrokselle on laitettu ainoastaan kuntien omistuksen säilyttämistä koskeva pykäläluonnos. Hallituksen esitysluonnos sisältää myös muita tärkeitä uudistuksia, joilla edistetään kuntien vesihuollon järjestämisen suunnitelmallisuutta, vesihuoltolaitosten omaisuudenhallintaa sekä maksujen kustannuskattavuutta ja niiden määräytymisen perusteiden läpinäkyvyyttä. Ensimmäisellä lausuntokierroksella annettu lausuntopalaute huomioidaan esityksen jatkovalmistelussa. Lakiuudistus on tarpeen vesihuoltopalvelujen turvaamiseksi.