Pellettitakka korvaamaan sähkölämmitystä

Automaattinen pellettitakka on hyvin kilpailukykyinen korvaamaan sähkölämmitystä uusissa ja saneerattavissa kiinteistöissä. Monipuolisuuden ansiosta pellettitakka sopii niin vesikiertoiseen järjestelmään kuin kuivalämmitysjärjestelmän osaksi.

Pellettitakat toimivat tehokkaasti myös sähkön huippukulutuspiikin leikkaamisessa, Bioenergia ry:n selvityksen mukaan. Selvityksessä arvioitiin ensimmäistä kertaa pellettitakan soveltuvuutta suomalaiseen rakennuskantaan. Pellettitakkojen vallankumous on mahdollista, sillä potentiaalisia kohteita on ainakin 100 000.

Pellettitakkoja myydään Etelä- ja Keski-Euroopassa lähes puoli miljoonaa kappaletta vuosittain. Suomessa pellettitakka ja sen käyttömahdollisuudet on heikosti tunnettu.

Pellettitakka on kilpailukykyinen ja monipuolinen

Laskelmissa verrattiin suorasähkö- tai öljylämmitteisen talon lämmityksen ja käyttöveden tuottamista pellettitakalla. Vertailtavina olivat lämpöpumput, uusi öljykattilalla ja sähkön käyttöä tehostavat toimet. Tulosten perusteella pellettitakka on elinkaarikustannuksiltaan kilpailukykyinen ratkaisu sekä uusissa että vanhemmissa omakotitaloissa. Pellettitakkaan perustuvan lämmitysjärjestelmän käyttövaihe nousee elinkaarikustannusvertailuissa avainasemaan.

Tulokset vahvistavat, että pellettitakkojen käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Niistä löytyy ratkaisuja sekä uudis- että korjausrakentajan tarpeisiin. Takoilla voi lämmittää ilmakiertoisesti yhtä tai useampaa huonetilaa, ja vesikiertoisia takkoja voidaan kytkeä lämminvesivaraajaan ja vesikiertoiseen lämmönjakojärjestelmään.

Pellettitakkojen avulla voidaan kattaa tilojen ja käyttöveden lämmitystarve kokonaan tai hoitaa pelkkä käyttöveden lämmitys ja hyödyntää loppuosa lämmöstä asuintilojen lämmityksessä. Ne voidaan yhdistää aurinkokeräimien ja tulisijojen kanssa hybridiratkaisuiksi.

Toimiva ratkaisu sähkön kulutushuipun leikkaamiseen

Sähkölämmittäjä voi vähentää pellettitakan avulla sähkönkulutustaan tai luopua kokonaan sähkölämmityksestä. Pellettitakat ovat hyvä keino vaikuttaa lämmityssähkön kulutukseen ja erityisesti sen ajoittumiseen liittyvään ongelmaan. Sähkölämmityksen, lämpöpumppujen ja muiden lämmityslaitteiden kulutus kasvattaa sähköntarvetta säiden kylmetessä.

Varsinaisten kysyntäjouston välineiden ja taloudellisten kannusteiden ollessa vielä lapsenkengissä, suurimmat muutokset kotitalouksien kulutushuippuun ja sen ilmastovaikutuksiin saadaan aikaan vähentämällä lämmitykseen käytetyn sähkön käyttöä.

Suomen rakennuskannassa on ainakin 100 000 sellaista sähkölämmitteistä pientaloa, rivitaloasuntoa tai kesämökkiä, joiden omistajat ovat potentiaalisia asiakkaita erilaisille pellettitakkaratkaisuille.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x