Videoyhteyden välityksellä annetuista sairaanhoidon palveluista voidaan Kela maksaa sairaanhoitokorvausta 1.3.2016 alkaen. Sairausvakuutuslaki ja Kelan antamat ohjeet sairaanhoitokorvauksista koskevat terveydenhuollon etäpalveluiden korvaamista. Korvaus voidaan maksaa, kun kyseessä on asiakkaan sairauden hoitoon liittyvä etäpalvelu.
Hoidon antaja eli terveydenhuollon ammattihenkilö arvioi, mitkä palvelut ja mitkä asiakasryhmät soveltuvat hoidettavaksi etäyhteyden kautta. Etäpalvelun antaja vastaa myös etäyhteyteen liittyvästä tietosuojasta ja tietoturvasta.
Etävastaanotot rinnastetaan tavanomaisiin vastaanottokäynteihin. Esimerkiksi lääkärin etävastaanotosta saa saman suuruisen korvauksen kuin tavanomaisella lääkärin vastaanotolla käynnistä. Korvauksen voi saada suorakorvauksena tai hakea korvauksen itse jälkikäteen Kelasta. Korvausta haetaan vastaavilla selvityksillä kuin muitakin sairaanhoitokorvauksia.
Lääkäriin pääsee jatkossa valtakunnan laajuisesti jo 9,90 eurolla
Etälääkäripalvelut ovat haastaneet muita toimintamalleja nopeudellaan ja helppoudellaan. Uusi Kelan linjaus mahdollistaa sen, että etälääkäripalvelut tekevät nyt myös ison harppauksen kohti entistä edullisempaa lääkäriasiointia.
– Etälääkäripalveluiden hyväksyminen osaksi Kelan sairaanhoitovakuutusta tarkoittaa sitä, että varmasti monet terveydenhoitopalveluja tarjoavat yritykset tekevät vahvoja linjauksia entistä edullisempien lääkärikäyntien mahdollistamiseksi, MeeDocin toimitusjohtaja Mikko Kiiskilä kertoo.
MeeDoc tarjoaa jatkossa 9,90 euron hintaisia lääkärikäyntejä. Summa on asiakkaan maksama hinta Kelan omavastuuosuuden jälkeen.
– Tämä tulee ravistelemaan suomalaista terveydenhuollon kenttää, Kiiskilä jatkaa.
MeeDoc on suomalainen telelääketieteen alan startup-yritys, jonka viestintäratkaisu pystyy vähentämään perusterveydenhuollon kustannuksia jopa 50 %. Yritys perustettiin lääkäreiden, palvelusuunnittelijoiden ja ohjelmistokehittäjien toimesta vuonna 2012. MeeDoc tarjoaa potilaille terveydenhuollon konsultaatiota ja reseptejä CE-sertifioidun ja FDA-yhteensopivien säännösten mukaisen verkkoalustansa kautta. Palvelu on saatavilla iOS- ja Android-alustoilla sekä selaimella.
Etälääkäripalvelujen Suomen-markkinassa on paljon kasvunvaraa. MeeDocin arvion mukaan etälääkäripalveluja käyttää Suomessa vain alle 1 % aikuisväestöstä. Kuitenkin yli 40 % suomalaisista on sitä mieltä, että he olisivat valmiita käyttämään etälääkäripalvelua. Erilaiset etälääkäripalvelut tulevatkin yleistymään pian myös Suomessa.