Nettiä käytetään eniten viihteeseen

Useimmat kuluttajat käyttävät internetiä videosuoratoistopalveluihin ja erilaisiin musiikki- ja kuuntelupalveluihin. Alle puolet kuluttajista tilaa kuukausittain kotiinsa ruokaa tai tavaraa internetin kautta huolimatta.

Kuluttajista 78 prosenttia oli viimeisen kolmen kuukauden aikana katsonut jotakin maksutonta tai maksullista suoratoistopalvelua. Lähes puolet kuluttajista oli katsonut maksuttomista palveluista suoria lähetyksiä ja 65 prosenttia oli katsonut niistä tallenteita, tv-ohjelmia tai elokuvia. Maksullinen palvelu tai sellaisen ilmaisjakso oli ollut tilattuna 50 prosentilla kuluttajista. Käytetyimpien palveluiden joukossa olivat tv-kanavien omat ilmaispalvelut, YouTube sekä Netflix. Maksuttomien palveluiden muut-vastauksiin sisältyi useiden eri lehtimedioiden tv-palveluita.

Internetistä kuunnellaan eniten musiikkia

Erilaiset musiikki- ja kuuntelupalvelut ovat yhtä suosittuja kuin videoiden suoratoistopalvelut, sillä 76 prosenttia kuluttajista oli kuunnellut internetistä jotakin mainituista. Ylivoimaisesti eniten internetistä kuunneltiin musiikkia erilaisten sovellusten kautta. Ilmaisia musiikkisovelluksia oli käyttänyt 56 prosenttia kuluttajista ja maksullisia musiikkipalveluja 33 prosenttia.

Suoria kotimaisia nettiradiolähetyksiä, esimerkiksi radiokanavia, oli internetistä kuunnellut 30 prosenttia kuluttajista. Ulkomaisia vastaavia palveluja oli käyttänyt vain kuusi prosenttia . Erilaisia podcasteja, tallenteita tai kuunnelmia oli kuunnellut 32 prosenttia kuluttajista, kun taas äänikirjoja oli netistä ja sovelluksista kuunnellut 19 prosenttia.

Vain alle kymmenys tilaa elintarvikkeita kotiin

Keväällä 2021 kuluttajatutkimuksessa kysyttiin, tilaako vastaaja kotiinkuljetuksella ruokaa ja tavaroita sovellusten tai internetsivujen kautta. Ravintoloiden ruoka-annoksia kotiinsa vähintään kuukausittain tilaa 19 prosenttia kuluttajista, kun taas muita elintarvikkeita tilaa kotiin vain 8 prosenttia. Vaikka ruuan verkkokaupan on pandemian aikana kerrottu merkittävästi kasvaneen, ei se silti ole monellekaan arkipäiväistynyt pidemmän aikavälin tavaksi. Mahdollista on, että vastatessa kuluttaja on pohtinut käyttäytymistään yleensä, ei ainoastaan pandemian aikana. Toisaalta Tilastokeskuksen vuoden 2020 Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö -tutkimus antoi samanlaisia tuloksia elintarvikkeiden tilaamisen yleisyydestä.

Kuluttajista 18 prosenttia kertoi tilaavansa kuukausittain muuta tavaraa kotiin. Monelle tavaran tilaaminen kuukausittain voi olla harvinaista, mutta pidemmällä aikavälillä yleisempää. Aiemmin mainitussa Tilastokeskuksen tutkimuksessa verkko-ostoksia on joskus tehnyt selkeä enemmistö kuluttajista. Vain 15 prosenttia kuluttajista kertoi kuukausittain tilaavansa verkosta erilaisia palveluita, kuten tapahtumalippuja ja hotellimajoituksia. Kuten yllä, voi tässäkin tuoteryhmässä kuukausittain olla liian tiukka aikaraja, mutta myös pandemiarajoitusten vaikutukset matkustamiseen ja kulttuurielämään voivat olla vaikuttaneet vastauksiin.

Tiedot selviävät Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kevään 2021 viestintäpalvelujen käyttöä kartoittavasta kuluttajatutkimuksesta.

Katso myös

Pahoinpitelyistä epäillyt yhä nuorempia

Pahoinpitelyistä epäillyn yleisin ikä on laskenut edellisen kolmen vuoden aikana selvästi aiemmasta. Vuosina 2021–2023 epäillyn …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x