Kuntoliikunta parantaa astman tasapainoa

Kuntoliikunta vähentää astmaatikkojen hengenahdistusta ja keuhkoputkia avaavien lääkkeiden tarvetta. Säännöllinen kuntoliikunta parantaa aikuisten astman tasapainoa ja vähentää astmalääkityksen tarvetta, selviää Oulun yliopiston tutkimuksesta.

Astman tasapainolla tarkoitetaan oireettomuutta, keuhkojen normaalia toimintaa ja sitä, että astma ei haittaa normaalia elämää.

Astman tasapainoa parantava vaikutus oli selvimmin todettavissa nuorilla, naisilla ja tupakoimattomilla. Lisäksi säännöllisestä liikunnasta näyttivät hyötyvän eniten normaalipainoiset ja ennen tutkimuksen liikuntainterventiota vähiten kuntoliikuntaa harjoittaneet astmaatikot.

”Astmaa sairastaville on suositeltu, että he välttäisivät voimakasta hengästymistä aiheuttavaa liikuntaa sen mahdollisesti provosoimien hengitystieoireiden vuoksi”, kertoo tutkimuksen johtaja, keuhkosairauksien tutkimusprofessori Maritta Jaakkola.

”Aiemmin julkaisemamme systemaattisen kirjallisuuskatsauksen ja meta-analyysin perusteella säännöllinen liikunta parantaa astmaatikkojen fyysistä kuntoa, mutta ennen tätä tutkimustamme liikunnan vaikutuksista astman tasapainoon ei löydetty tutkimustuloksiin perustuvaa näyttöä”, hän jatkaa.

Kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkolan mukaan uudet havainnot ovat tärkeitä sekä kansanterveyden että kansantalouden näkökulmasta. Astma on Suomessa yksi yleisimpiä pitkäaikaisia sairauksia. Sitä sairastaa noin 9 prosenttia suomalaisista, ja vuotuiset suorat hoitokustannukset ovat yli 200 miljoonaa euroa.

”Lisäksi astma laskee tuottavuutta sen aiheuttamien sairauspoissaolojen, työtehon heikkenemisen ja työkyvyttömyyseläkkeelle joutumisen vuoksi.”

Tutkimuksessa satunnaistettiin 131 lievää tai keskivaikeaa astmaa sairastavaa henkilöä liikuntainterventioryhmään tai vertailuryhmään. Ryhmä osallistui yksilöllisesti suunniteltuun, 24 viikkoa kestäneeseen liikuntaohjelmaan, johon kuului vähintään 30 minuuttia aerobista liikuntaa ainakin kolmesti viikossa, sekä lihasharjoituksia ja venyttelyä kahdesti viikossa. Interventioryhmässä astman tasapaino parani 62 prosentilla osallistujista, kun vertailuryhmässä kohentumista todettiin vain 39 prosentilla.

Liikuntaintervention astman tasapainoa parantava vaikutus oli 23% (95% luottamusväli 2.7% – 43.8%, P=0.0320) eli se oli merkitsevä. Interventio vähensi myös hengenahdistusta sekä lyhytaikaisten keuhkoputkia avaavien astmalääkkeiden tarvetta.

Katso myös

Loman jälkeen työhön paluu vaatii totuttelua

Hyvän loman aikana mieli lepää, mutta useat kokevat alakuloa arkeen palattuaan, ja pitkältä lomalta palaaminen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x