Luonnonmukaisesti rikkakasvien ja ötököiden torjuntaa

Puutarhasta on paljon iloa ja se on mukavaa ajanvietettä. Tarvitaanko kotipuutarhan kukoistukseen kemiallisia kasvinsuojeluaineita vai voisiko pärjätä luonnonmukaisilla menetelmillä. Pörriäisten kohtalo huolettaa monia, jonka vuoksi kotipuutarhureille suositellaan luonnonmukaisten menetelmien käyttöä.

Monet puutarhakasvit, kuten omena, pensamustikka ja vadelma, tarvitsevat hyönteispölytyksen tuottaakseen satoa.  Useat viljelykasvit tuottavat hyönteispölytyksen ansiosta parempilaatuisen ja runsaamman sadon. Pölytyksellä on myös vaikutusta marjojen makuun, koska pölytys lisää marjojen sokeripitoisuutta.

Jos haluat varmistaa pölyttäjille sopivia ruokailupaikkoja, anna voikukan ja apilan kukkia ainakin osalla piha-alueesta. Keväisin pihan reuna-alueen pajukot ovat pölyttäjille oivallista ruokaa ja syksymmällä maitohorsma. Kotipuutarhassa kannattaa suosia runsaasti mettä sisältäviä pölyttäjiä kiinnostavia kasveja tai pensaita, kuten mäkimeiramia, kurjenpolvea tai kultaherukkaa.

Miten hoidan puutarhaani luonnonmukaisesti?

Kemiallisille kasvinsuojeluaineille on olemassa hyviä luonnonmukaisia vaihtoehtoja.  Ennalta ehkäisevillä toimilla, kuten kasvualustan kunnosta huolehtimisella ja kasvien sijoittelulla voidaan edistää kasvien terveyttä ja vähentää torjuntatarvetta. Torjuntaa voidaan tehdä myös kitkemällä tai liekittämällä rikkakasveja. Torjunnassa on myös mahdollista käyttää ns. perusaineita, joita säädellään kasvinsuojeluainelainsäädännöllä, mutta joita käytetään pääasiallisesti muuhun kuin kasvinsuojeluun. Näitä ovat mm. auringonkukkaöljy, fruktoosi ja nokkosuute. Niksejä kotipuutarhurin kemikaalittomaan kasvinsuojeluun löydät Tukesin nettisivuilta.

Näin torjut rikkaruohoja ilman kemiallisia kasvinsuojeluaineita

  • Kitkeminen on perinteinen tapa päästä eroon rikkakasveista.
  • Maanpeittokasvit hillitsevät rikkakasvien kasvua.
  • Katemateriaalit hillitsevät rikkakasvien kasvua.
  • Voikukkarauta on hyvä keino voikukkien täsmäkitkemiseen.
  • Liekitystä voidaan käyttää kivettyjen- ja päällystettyjen alueiden reunojen rikkakasvitorjuntaan.
  • Ole tarkkana, ettei puutarhastasi pääse ympäröivään luontoon helposti leviäviä koristekasveja. Käytä mekaanisia esteitä istutusten reunoissa, äläkä vie kasvijätteitä paikkoihin, joista kasvit voivat levitä ympäristöön.

Jos käytät kasvinsuojeluaineita, noudata ohjeita ja rajoituksia

Jos käytät kotipuutarhassasi kasvinsuojeluaineita, niin huolehdi omasta ja muiden sekä ympäristön turvallisuudesta. Suomessa saa käyttää vain Tukesin hyväksymiä kasvinsuojeluaineita. Hyväksytyt kasvinsuojeluaineet löydät Tukesin nettisivuilta.

Valmisteita saa käyttää vain myyntipäällyksessä mainittuihin käyttötarkoituksiin. Lisäksi tulee noudattaa myyntipäällyksen käyttömääriä ja käytön rajoituksia. Esimerkiksi vesistöjen läheisyydessä ei saa ruiskuttaa myyntipäällyksessä mainittua suojaetäisyyttä lähempänä vesistöä.

Katso myös

Väsymys töiden jälkeen on yhteydessä vähäisempään liikuntaan

Väsymys töiden jälkeen vaikuttaisi tuoreen tutkimuksen perusteella olevan yksi syy vapaa-ajan liikunnan ja arkiliikunnan puutteeseen. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x