Vetokoukku on kesän ykkösvaruste

Kotimaan matkailun lisääntyessä myös erilaiset kuljetustarpeet kasvavat, kun autolla halutaan siirrellä peräkärryä, asuntovaunua, polkupyöriä tai venettä. Helpoin tapa laajentaa auton kuljetuskapasiteettia on käydä asennuttamassa vetokoukku.

Vetokoukku on tarpeellinen auton lisävaruste, jonka käyttömahdollisuudet ulottuvat paljon peräkärryn ja asuntovaunun vetämistä pidemmälle. Saatavilla on erilaisia koukkuun kiinnitettäviä polkupyörätelineitä ja lisätilaa tuovia kuljetuslaatikoita, jotka monipuolistavat auton käyttöä.

Vetokoukkuja on saatavina kiinteinä, irrotettavina ja kääntyvinä versioina. Kun valitset vetokoukkua, mieti ensin käyttötarpeen määrää. Jos tarvitset koukkua jatkuvasti, kannattaa autoon valita kiinteästi asennettava koukku. Kiinteä koukku on helppo ja nopea asentaa, ja se on myös koukkuvaihtoehdoista edullisin. Kiinteä vetokoukku ei vaadi huoltotoimenpiteitä ja se on aina käyttövalmiina.

Jos tarve on satunnaisempaa, niin irrotettava koukku on hyvä vaihtoehto. Kun koukkua ei tarvita, tulee se irrottaa jumiutumisen estämiseksi. Irrotettavaa mallia suositellaan autoihin, jotka on varustettu peruutustutkalla.

Kolmas vaihtoehto on kääntyvä vetokoukku, joka yhdistää kiinteän ja irrotettavan koukun parhaat puolet. Kääntyvä koukku on aina toimintavalmiina kiinni autossa, mutta sen saa käännettyä piiloon aina kun sitä ei tarvita. Toimiakseen moitteettomasti kääntyvä vetokoukku vaatii kuitenkin säännöllistä kääntelyä ja rasvaamista.

Ulkonäkösyistä päädytään valitsemaan irrotettava tai kääntyvä mallin. Vetokoukku halutaan saada tarvittaessa piiloon. Jotta irrotettava vetokoukku toimisi tarkoituksenmukaisesti, on oleellista muistaa irrottaa se autosta heti käytön jälkeen. Jos koukku jätetään kiinni autoon pidemmäksi aikaa, saattaa se jumiutua paikoilleen.

Koukun jumiutumisen aiheuttavat yleensä lika ja ruoste. Vetokoukku altistuu jatkuvasti hiekalle, kosteudelle ja tiesuolalle, jotka pikkuhiljaa tunkeutuvat irrotettavan koukun rakenteisiin ja jämähdyttävät koukun paikoilleen. Hiekka tukkii mekanismin ja kosteus ruostuttaa tappia, johon irrotettava koukkuosa kiinnitetään.

Paras tapa pitää irrotettava vetokoukku toimivana on yksinkertaisesti irrottaa se paikoiltaan heti käytön jälkeen. Kun koukun mekanismia käytetään säännöllisesti, ei siihen muodostu likaa tai ruostetta.

Katso myös

Mopot ja sähköiset liikkumisvälineet poliisin ja Traficomin kevätsyynissä

Poliisi valvoo ensi viikonloppuna 24.-26.5. koko maassa kaksipyöräisten ajoneuvojen rakennetta ja kuntoa, kuljettajien ajokuntoa, suojakypärän …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x