Kuormaa auto turvallisesti

Sään lämmetessä moni vie veneen vesille tai kuljettaa tavaraa kodin ja kesämökin välillä. Tavaroiden oikeanlainen kuormaaminen autoon tai peräkärryyn parantaa omaa ja muiden turvallisuutta. Painavaa kuormaa kuljettaessa pitää renkaissa olla myös tarpeeksi korkea paine.

Tavaroiden paikka autossa on tavaratilassa, ei matkustamossa. Matkustamossa mukana olevien pienien välttämättömien tavaroiden parhaat paikat esimerkiksi puhelimille, tableteille ja eväille ovat istuintaskut ja lokerot. Hattuhylly, jalkatilat tai takapenkki eivät ole turvallisia kuljetuspaikkoja, sillä pienetkin esineet voivat äkkijarrutuksen tai törmäyksen sattuessa aiheuttaa paljon vahinkoa.

Pakatessa on hyvä huomioida muutama perusasia. Painavimmat tavarat sijoitetaan tavaratilaan alimmaiseksi kiinni selkänojaan niin, että ne kuormittavat selkänojia mahdollisimman tasaisesti. Kevyemmät tavarat pakataan lähemmäs auton perää tai päällimmäiseksi. Kuorma ei saa ylettyä takapenkin selkänojan yläreunan yli, ja tavarat on hyvä pakata niin, että ne tukevat toisiaan ja pääsevät liikkumaan mahdollisimman vähän.

Tavaratilassa saattaa olla kiinnityslenkkejä, joiden avulla tavaroita pystyy tukemaan. Siellä on myös kiinnityspisteitä, joihin saa tarvittaessa sidottua esimerkiksi kuormaliinat pitämään tavaroita paikallaan.

Joissakin farmarimallisissa autoissa on tavaratilan ja matkustamon välissä rullattava turvaverkko, mikä mahdollistaa yli selkänojan reunan menevän kuorman. Tällöin ylimmäiseksi tulisi kuitenkin aina laittaa vain kevyitä tavaroita, ja pakkaamiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Kevyitä tavaroita voi kuljettaa myös suksiboksissa.

Usein auton tavaratilaa voi tarvittaessa suurentaa taittamalla takapenkkien selkänojat eteenpäin. Silloin tavaroiden huolellinen kiinnittäminen esimerkiksi kuormaliinoilla on erityisen tärkeää.

Raskaampi kuorma edellyttää korkeampia renkaiden ilmanpaineita

Ennen matkaan lähtöä on vielä hyvä vilkaista auton alle, sillä täyteen kuormatun auton rengaspaineiden tulee olla korkeammat kuin kevyellä kuormalla liikuttaessa. Oikeat rengaspaineet erilaisille kuormille löytyvät auton ohjekirjasta. Rengaspaineet vaikuttavat ajamisen turvallisuuteen, sillä liian alhaisilla rengaspaineilla ajaessa rengas joustaa liikaa kuorman alla ja voi vahingoittua. Autoa myös on vaikeampi hallita ääritilanteissa.

– Hyvä nyrkkisääntö on, että rengaspaineet kannattaa tarkistaa vähintään kerran kuukaudessa, renkaanvaihdon yhteydessä ja silloin, kun kuorma on tavallista painavampi, sanoo rengas- ja autonhuoltoketju kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen.

Turvallisuuden lisäksi oikea rengaspaine vaikuttaa myös renkaiden kestävyyteen, ajamisen taloudellisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen. Jos rengaspaineet ovat liian pienet, polttoaineenkulutus kasvaa ja renkaan elinikä lyhenee merkittävästi.

Huomioi peräkärryn kuormauksessa painopiste ja säädökset

Peräkärryn kuormaamiseen pätevät omat sääntönsä. Kuorma on aina sidottava kiinni, eikä se saa sivusuunnassa mennä vaunun laitojen yli.

– Myös kuorman painopiste tulee ottaa huomioon. Takapainoinen peräkärry voi ääritilanteessa irrottaa auton takarenkaat tienpiennasta, jolloin auton ohjattavuus katoaa. Peräkärry tuleekin aina lastata siten, että se on etupainoinen, Laitinen muistuttaa.

Auton vetokoukkuun kohdistuvan, alaspäin painavan massan sallittava määrä vaihtelee automallin mukaan. Maksimikuormitus selviää vetokoukun tyyppikilvestä tai mukana toimitettavista dokumenteista. Mikäli tyyppikilpi on haalistunut tai dokumentteja ei ole, tieto yleensä löytyy vetokoukun valmistajan internet-sivuilta. Vetokoukkuun kytkettävä suurin vetomassa selviää rekisteriotteesta tai Traficomin verkkosivuilta.

Katso myös

Poliisi tapasi pikkujoululiikenteestä lähes sata rattijuopumuksesta epäiltyä

Rattijuopumuksesta epäiltyjä henkilöitä jäi kiinni lähes sata, kun poliisi valvoi pikkujoululiikennettä tehostetusti koko maassa 24.–26.11.2023. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x