Työttömyys kohosi jälleen helmikuussa. 15–74-vuotiaita työttömiä oli helmikuussa 263 000, eli 43 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömiä miehiä oli 146 000 ja työttömiä naisia 117 000. Suomessa miesten tilanne EU-maiden synkin.
Hallitus ei poistanut Sosiaalidemokraattien luomaa pakkohakua, jonka mukaan työttömien velvollisuus on hakea neljää työpaikkaa kuukaudessa, vaikka työministeri Arto Satonen syksyllä 2023 kertoi Helsingin Sanomille asiaan tulevasta muutoksesta. Hakupakko on johtanut monien turhien tehtailuun ja lähettämiseen työnantajille, eikä ole vähentänyt työttömyyttä.
15–74-vuotiaita työllisiä oli helmikuussa 64 000 vähemmän kuin vuosi sitten, eli 2 528 000. 20–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendiluku laski 76,0 %:iin. Trendi kuitenkin muuttuu tyypillisesti jonkin verran, kun seuraavan kuukauden tiedot tulevat mukaan aikasarjaan. Tiedot selviää Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksesta.
Miesten työttömyysaste tammikuussa EU:n korkein
Miesten työttömyysaste (15–74-vuotiaat) oli tammikuussa EU:n tilastoviraston Eurostatin mukaan EU-maiden korkein Suomessa: 9,4 %. Suomi ohitti näin Espanjan, jossa miesten työttömyysaste laski 9,3 %:iin. Miesten työttömyysasteen keskiarvo oli EU:ssa 5,6 % ja Euroalueella 6,0 %. Myös naapurissamme Ruotsissa miesten työttömyysaste on noussut edelleen ja oli tammikuussa 8,6 %.
Sukupuolet yhteen laskien sekä Ruotsissa (8,9 %) että Espanjassa (10,4 %) työttömyysasteet olivat kuitenkin tammikuussa korkeampia kuin Suomessa (8,7 %). Työttömyysasteet pohjautuvat tässä kausitasoitettuihin tietoihin.
– On hyvin mahdollista, että lähikuukausina Suomi ei petraa sijoitustaan kansainvälisessä vertailussa, kun kotimaan helmikuun työttömyysluvut olivat aiempiakin korkeampia. Usean toimialan työllisyys on viime kuukausina laskenut Suomessa. Toimialoja, joilla työllisyys kasvaisi riittävästi korvaamaan työllisyyden heikentymistä kokonaisuudessaan, ei tällä hetkellä näytä olevan, arvioi Tilastokeskuksen yliaktuaari Pertti Taskinen.