Miksi heräilen öisin?

Lääkärille heräämisaika saattaa antaa pieniä vihjeitä, mutta toisin kuin usein luullaan heräämisen ajankohta ei paljasta heräämisen syytä.

Toistuva heräily yöllä vaikuttaa elämänlaatuun. Lääkäri Riikka Tavast Terveystalosta listaa neljä yleisintä syytä yöllisiin heräilyihin.

1. Stressi ja huolet
”Stressi ja huolet – joita meillä kaikilla joskus on – valvottavat usein. Masennus saattaa johtaa aamuöisiin heräämisiin, tai yhtä hyvin vaikeuttaa nukahtamista. Huolta tuottavia asioita kannattaa miettiä päivän aikana, jotta ne eivät ole mielessä illalla. Ja jos kokee tarvetta puhua vaikeista asioistasi jonkun kanssa, kannattaa sekin tehdä päivällä eikä juuri ennen nukkumaanmenoa. Ilta pitäisi käyttää rentoutumiseen.”

2. Fyysinen kipu tai puutuminen 
”Erilaiset tuki- ja liikuntaelimistön kivut ja puuduttelut saattavat herättää ja valvottaa. Ne kannattaa tietenkin hoitaa oireiden mukaisesti ja ottaa mieluummin kipulääke kuin unilääke.”

3. Unen aikaiset hengityskatkokset 
”Uniapneatyyppiset hengityskatkokset voivat olla tiedostettuja tai tiedostamattomia. Joskus nukkuja herää omaan kuorsaukseensa tai näkee unta esimerkiksi sukeltamisesta. Yleensä vuodekumppani huomaa hengityskatkokset helpommin. Vaikka nukkuja ei itse huomaisi katkoksia, ne heikentävät silti unen laatua. Hengityskatkokset olisi hyvä selvittää aina lääkärillä.”

4. Levottomat jalat
”Levottomien jalkojen oireet eivät niinkään herätä yöllä kuin haittaavat nukahtamista. Jalat tuntuvat hankalilta, tuntuu, että niitä pitää liikuttaa, hieroa tai jopa nousta välillä kävelemään. Kuten muidenkin oireiden kohdalla, myös levottomien jalkojen kanssa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Jos heräilyjen jälkeen kuitenkin nukahtaa nopeasti uudestaan ja olo on seuraavana päivänä virkeä, ei yleensä ole mitään hätää.”

Katso myös

juoko kissa

Juoko kissasi tarpeeksi vettä

Nesteytys on tärkeää, myös kissoille. Kissa on alun perin aavikkoeläin, joka sai tarvitsemansa nesteen ruoasta. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x