Suomalaisyrittäjän golfkeskus Puolassa

Pohjois-Puolassa, parinkymmenen minuutin päästä Itämeren rannalla sijaitsevasta Elblagin kaupungista toimii huippumoderni Sand Valleyn Golf & Country Club, jonka pääasiallisia asiakkaita ovat pohjoismaiset pelaajat.

Ulkomaalaisille pelaajille golfkeskus on kustannuksiltaan edullinen ja palveluiltaan korkeatasoinen. Siinä Itä-Eurooppa näyttää hyvän puolensa. Sand Valley on hyvien liikenneyhteyksien päässä Ruotsista ja Suomesta, minkä ansiosta se kilpailee vahvasti golfpelaajien suosiosta. Ulkomaalaisista pelaajista 95 prosenttia on pohjoismaalaisia. Varsinkin ruotsalaiset ovat joukolla löytäneet paikan. Vielä pari vuotta sitten heidän osuutensa oli viisi prosenttia, nyt yli puolet. Suomalaisia Sand Valleyssä käy vuosittain yli tuhat. Tänä vuonna tavoitteena on saada kävijöitä Tanskasta, Norjasta ja myös Saksasta.

Puolassa golf on lajina nuori, eikä ole vielä lyönyt läpi. Golfaajia siellä on alle neljä tuhatta, joka on vähän 38 miljoonan asukkaan maassa. Nousua on kuitenkin odotettavissa lähivuosina, kun Puolan kehittyminen jatkuu.

Antti Pohjonen nauttii työstään

Sand Valleyn vetäjänä ja yrittäjänä toimiva Antti Pohjonen aikoo laajentaa keskusta, samaan aikaan kun Pohjoismaissa golfkuume on hieman laantunut.

– Päivääkään en antaisi pois, Sand Valleytä kuusi vuotta vetänyt Antti Pohjonen sanoo. Laskentatoimen koulutus Tampereen yliopistossa ja reservin komppanian päällikön koulutus ovat antaneet hyvän lähtökohdan yritysjohtamiseen. – Golf-liiketoiminta Puolassa on ollut todella mielenkiintoista ja työntäyteistä. Haasteita on niin työvoiman rekrytoinnissa kuin byrokratiassa, mutta kaikesta olemme selvinneet. Eniten päänvaivaa on tuottanut erilainen verotuskäytäntö, hän kertoo.

Antti Pohjonen vetää Sand Valleyn golf-keskusta Puolassa
Antti Pohjonen vetää golf-keskusta Puolassa.

Pohjonen on oppinut puolan kielen työn ohessa, joten kommunikointi käy sujuvasti työntekijöiden ja paikallisten yhteistyökumppanien kanssa. Sosiaalisena luonteena Pohjonen juttelee mielellään asiakkaiden kanssa ja tuo kävijöille tunteen, että heistä todella välitetään.

Keskuksen links-kenttä on 18-reikäinen, jossa on tilaa pelata ja haasteita riittää. Pelikausi alkaa yleensä maaliskuussa ja päättyy lokakuussa. Parhaana vuotena kenttä on ollut kiinni vain kaksi viikkoa.

Pohjosen perhe on aktiivisesti mukana paikan kehittämisessä. Hänen kasvatti-isänsä Timo Hulkkonen on ollut innostamassa hankkeen eteenpäin viemistä taloudellisesti. Investointien kokonaismäärä on noin kolme miljoonaa euroa, jossa on myös sijoittajia mukana, Antin perheen lisäksi. Kentän rakentamisesta ja hankkeen ideoinnista vastasi velipoika Kai Hulkkonen. Timo Hulkkonen tunnetaan autourheilusta. Hän on toiminut entisen Formula-ajajan Heikki Kovalaisen sponsorina. Niinpä vuosittain Sand Valleyssa pelataankin Heikki Kovalainen Open.

Alueella on nyt valmiina 13 korkeatasoista asuintaloa, jotka pelaajat ovat ostaneet itselleen. Talojen vuokraus tapahtuu keskuksen kautta. Uusia taloja rakennetaan vuosittain lisää, sen mukaan kuin niitä menee kaupaksi. Talojen hinnat ovat suomalaisittain edullisia. Neliöhinta on hieman yli tuhat euroa. Talot ovat kooltaan 150-280 neliömetriä. Osassa on pihalla lämmitettävä uima-allas.

– Puola on loistava mahdollisuus yrittämiseen. Tämä on vielä kuin villi länsi, kun Suomessa ollaan jo monella alalla kypsässä vaiheessa. Niinpä autan mielelläni muitakin suomalaisia yrittäjiä tulemaan tänne, Antti kertoo.

Katso myös

Väsymys töiden jälkeen on yhteydessä vähäisempään liikuntaan

Väsymys töiden jälkeen vaikuttaisi tuoreen tutkimuksen perusteella olevan yksi syy vapaa-ajan liikunnan ja arkiliikunnan puutteeseen. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x