Mercedes-Benz juhlii 130-vuotiasta autoa

29.1.1886 oli käänteentekevä koko nykyaikaisen teknologian kehitykselle. Tuolloin Mannheimista kotoisin oleva insinööri Carl Benz jätti hakemuksen numero DRP 37435 Berliinin Keisarilliseen Patenttitoimistoon ”kolmipyöräisestä, kaasumoottorikäyttöisestä ajoneuvosta” eli Patent-Motorwagenista. Samaan aikaan myös Gottlieb Daimler rakensi ensimmäistä nelipyöräistä automalliaan.

Benzin kehittämässä autossa oli vaakasuoraan asennettu yksisylinterinen nelitahtimoottori, jonka iskutilavuus oli 954 kuutiosenttimetriä. Moottori tuotti 0,55 kW/0,75 hv tehon, ja huippunopeus oli 16 km/h. Kyse oli siis maailman ensimmäisestä, omalla voimallaan liikkuvasta polttomoottorikäyttöisestä ajoneuvosta. Vuodesta 2011 lähtien Benzin jättämä patenttihakemus onkin kuulunut UNESCON Maailman muisti –ohjelmaan, johon on hyväksytty muitakin kuuluisia tekstejä ja käsikirjoituksia, esimerkiksi Gutenbergin painama raamattu, Magna Carta sekä Bachin h-molli-messu.

Patent-Motorwagen suoritti ensiesiintymisensä 3.7.1886 Mannheimin Ringstrassella. Auton varsinaiset käyttöominaisuudet todistettiin vuonna 1888 Model III –versiolla. Asialla oli Benzin vaimo Bertha, joka yhdessä perheen poikien Eugenin ja Richardin kanssa ajoi autolla Mannheimista Pforzheimiin – keksijän itsensä siitä tietämättä.

Carl Benzin Patent-Motorwagen ja Gottlieb Daimlerin ”moottoroitu vaunu” kuuluvat itseoikeutetusti Stuttgartin Mercedes-Benz-museon näyttelyajoneuvoihin.
Carl Benzin Patent-Motorwagen ja Gottlieb Daimlerin ”moottoroitu vaunu” kuuluvat itseoikeutetusti Stuttgartin Mercedes-Benz-museon näyttelyajoneuvoihin.

Ensimmäisten aikalaiskriitikkojen mukaan Daimlerin ja Benzin esittelemillä ”hevosettomilla vaunuilla” ei pitänyt olla mitään tulevaisuutta. Patent-Motorwagenin jatkoksi keksijät kuitenkin kehittelivät ensimmäisen bussin ja kuorma-auton. Ensimmäinen moderni henkilöauto, Mercedes 35 hp, esiteltiin helmikuussa 1900. Siinä olivat edustettuina monet nykyauton ominaispiirteet, kuten pitkä akseliväli, leveät akselit, alhainen painopiste ja kulmaan asetettu ohjauspylväs.

Auto oli myös ensimmäinen, joka oli valmistettu Mercedes-nimellä ja jossa käytettiin monia sittemmin Mercedes-Benzeille tyypillisiä teknisiä ratkaisuja kuten hunajakennomaista jäähdytintä ja voimakasta nelisylinteristä moottoria. Nokka-akselin ohjaamat pakoventtiilit takasivat moottorille aikaisempaa tasaisemman käynnin ja autolle entistä nopeamman kiihtyvyyden. Nelisylinterinen moottori oli ensiesitelty Phaeton-mallissa vuonna 1898.

E-sarja testaa automaattiautoilua ensimmäisenä sarjatuotantomallina

Daimler AG jatkaa perustajiensa työtä, josta alkoi koko modernin auton kehitys ja maailmanvalloitus. Vuoden 1886 jälkeen yhtiö on jättänyt yli 90 000 autoa tai sen komponentteja koskevaa patenttihakemusta. Lisäksi Daimler on esitellyt pitkän listan keksintöjä ja innovaatioita ensimmäistä kertaa juuri Mercedes-Benz-mallistoissa, alkaen moottoreista ja ajoneuvoturvallisuudesta ja päätyen auton uusiin mukavuus- ja muotoiluratkaisuihin.

Detroitin autonäyttelyssä ensiesitelty uusi Mercedes-Benz E-sarja on esimerkki Daimlerin perustajien hengestä ja autoilun kehityksestä 130 vuoden aikana. E-sarjassa ovat saatavana kaikkein uusimmat teknologiset ratkaisut kuten Plug-In-hybriditeknologia, luokkansa alhaisin ilmanvastus, uusi monikammio-ilmajousitus sekä aktiivinen kaistanvaihtoavustin. Viimeksi mainittu vie E-sarjan pitkälle kohti täysin itseohjaavaa, autonomista henkilöautoa.

E-sarjassa on kymmenes sukupolvi esitelty.
E-sarjassa on kymmenes sukupolvi esitelty.

Mercedes-Benzin uusi E-sarja onkin maailman ensimmäinen sarjavalmisteinen henkilöauto, joka on hyväksytty autonomisen ajamisen testikäyttöön Yhdysvaltain Nevadan osavaltiossa. Kolmea testiautoa ei ole tarvinnut erikseen varustella modernilla älyteknologialla, koska autonomisen ajamisen vaatimat järjestelmät kuuluvat E-sarjan vakiovarustukseen. Ainoastaan Drive Pilot –järjestelmä on vaatinut eräitä ohjelmistopäivityksiä.

Luvan perusteella autonomista ajamista voidaan kokeilla ja kehittää kaikilla Nevadan sisäisillä ja osavaltiot yhdistävillä pääteillä. Autoissa on kuitenkin oltava mukana kuljettaja ja yksi matkustaja, jotka voivat tarvittaessa puuttua ajamiseen ja esimerkiksi kääntää autoa manuaalisesti. Kuljettajat ovat tehtävään erikseen koulutettuja.

Katso myös

Vuonna 2030 lähes joka viides auto on täyssähköauto

Autoalan ennusteiden mukaan nykykehityksellä autokannassa on vuonna 2030 hieman alle 800 000 ladattavaa henkilöautoa. Näistä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x