Lapsen syntymä on usein riskialtteinta aikaa parisuhteelle. Silloin liikutaan ennen kokemattoman tunneskaalan ääripäissä, niin hyvässä kuin pahassa.
Moni sokeutuu itselleen ja näkee virheitä vain toisessa, kun illuusio itsestä tai kumppanista vanhempana ei olekaan toteutunut toivotulla tavalla. Isä raataa mielestään perheensä eteen, mutta kotona äiti kärsii yksinäisyydestä. Työssä käyvä puoliso saattaa kuvitella, että kotona on loputtomasti vapaa-aikaa. Kotiin jäänyt saattaa kuvitella, että hänen puolisonsa odottaa täydellistä kodinhoitoa. Katkonaiset yöunet ja väsymys pahentavat ongelmia.
Ongelmat kulminoituvat usein seksiin, joka on parisuhteen herkintä aluetta, ja asiaa pahentavat naisten ja miesten erilaiset tavat kommunikoida. Väärinkäsitykset ovat äärimmäisen tavallisia. Seksissä on aina niin biologinen kuin henkinenkin komponentti, ja konkreettiset olot joko mahdollistavat tai estävät nautinnollista yhdessäoloa.
Biologian muuttumisen voi helposti ymmärtää, kun asiaa vain tulee ajatelleeksi. Jotkut ovat joutuneet luopumaan yhdyntäseksistä jo raskauden aikana esimerkiksi supistelutaipumuksen vuoksi, toiset voivat jatkaa yhdyntöjä synnytykseen asti. Synnytyksen jälkeen on aina jälkivuotoa, ja emätin on venynyt. Palautuminen vie aikansa. Senkin jälkeen, kun mahdolliset venymät, repeämät ja leikkausjäljet ovat parantuneet, yhdyntä voi tuntua naisesta fyysisesti kivuliaalta. Emätin on kuiva hormonaalisista syistä – kyse ei siis ole siitä, ettei mies pystyisi kiihottamaan naistaan.
Henkisellä puolella muutokset ovat kussakin parisuhteessa omanlaisiaan. Osa naisista kokee uuden äidinroolinsa niin tyydyttäväksi, ettei tunne tarvetta seksuaaliseen läheisyyteen puolison kanssa. Jotakuta tuoretta isääkin voi vaivata ajatus seksistä ”äidin” kanssa.
Terveydenhoitaja Minna Reinholm teki Väestöliiton Perheverkko-projektin puitteissa kyselytutkimuksen, jossa hän selvitti pikkulapsiperheen seksielämää. Tulokset kertovat hellyysvajeesta, jota koki huomattava joukko niin nais- kuin miesvastaajistakin. Naisella ei enää ollut aikaa tai voimia hoivata kumppaniaan samalla tavalla kuin ennen lapsia, tai hän koki olevansa pelkkä hellittelykone. Nainen kaipaisi hoivaa, hellittelyä ja läheisyyttä myös itselleen.
Vastaajat kuvasivat ensimmäistä yhdyntää synnytyksen jälkeen erityisen merkittäväksi, lähes neitseelliseksi kokemukseksi kaikkine jännitysmomentteineen. Toisaalta synnytyksen jälkeiset yhdynnät tuntuivat monista naisista kivuliailta. Lohdullista kuvauksissa oli, että aika helpotti vaivoja.
Reinholmin tutkimus osoittaa, että naisten olisi aika luopua rajusta omaan vartaloonsa kohdistuvasta kritiikistä. Lähes koko kyselyyn vastannut miesjoukko koki oman kumppaninsa jopa eroottisemmaksi ja seksikkäämmäksi kuin ennen äitiyttä.
- Mari Rantanen palaa sisäministeriksi - 8.11.2024
- Tasavallan presidentti ei vahvistanut tupakkalain muutosta - 8.11.2024
- Varuskunnista paljastui huumausainerikoksia - 29.10.2024