Televisio menettänyt katsojia

Televisio on menettänyt katsojia mobiililaitteille kaikissa ikäryhmissä. Teini-ikäisistä 74 prosenttia käyttää televisiota ja älypuhelinta yhtä aikaa.

Televisio on menettämässä asemansa kotien suosituimpana katselulaitteena. Televisio on ainoa median kulutuslaite, joka on menettänyt huomattavia määriä käyttäjiä lähes kaikissa ikäluokissa. Kuluttajat ovat siirtyneet katsomaan videosisältöjä kannettavilta tietokoneilta, pöytätietokoneilta, tableteilta ja älypuhelimista, Accenturen tuoreen Digital Video and the Connected Consumer-tutkimuksen mukaan Tutkimus osoittaa, että paikasta ja ajasta riippumaton videoiden katselu on yleistynyt, mikä entisestään kiihdyttää perinteisten tv-lähetysten katselun vähenemistä. Elokuvien ja televisio-ohjelmien katselu televisiosta on vähentynyt globaalisti 13 prosenttia ja urheilulähetysten 10 prosenttia.

Nuoret hylkäämässä television

Television katselu on vähentynyt rajusti etenkin teini-ikäisten ja nuorten aikuisten keskuudessa, mutta vanhemmatkaan ikäluokat eivät katso enää televisiota yhtä paljon kuin aikaisemmin. 14–17-vuotiaiden keskuudessa elokuvien ja tv-sarjojen katselu televisiosta on kutistunut viime vuoteen verrattuna 33 prosentilla ja urheilulähetysten 26 prosentilla. 18–34-vuotiaiden ikäryhmässä elokuvia ja tv-sarjoja katsellaan televisiosta 14 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten ja urheilua 12 prosenttia vähemmän. 35–54-vuotiaat vähensivät television katselua elokuvien ja tv-sarjojen osalta 11 prosenttia ja urheilulähetysten 9 prosenttia. Yli 55-vuotiaiden joukossa ei samanlaista joukkokatoa ole tapahtunut. Elokuvien ja tv-sarjojen katselu televisiosta on vähentynyt vain kuudella ja urheilulähetysten yhdellä prosentilla.

– Perinteisestä television katselusta ollaan luopumassa, sanoo Jussi Järvinen, Accenture viestintä- ja mediateknologialiiketoiminta-alueen johtava konsultti. ”Televisiosarjoja ja elokuvia katsotaan nyt erilaisilla mobiililaitteilla parannetun streaming-teknologian ja akkukeston ansiosta. Tämän toisen näytön katselukokemus on paikka niin sisällöntuottajille kuin lähetystoiminnan harjoittajille ja koodareillekin näyttää kykynsä ja valloittaa kuluttajat.

Verkko-operaattorit lujilla verkkoliikenteen paisuessa

Verkkoyhteyden laadun merkitys kasvaa sitä mukaa, kun kuluttajien verkkosisältöjen parissa viettämä aika lisääntyy. Accenturen tutkimuksen mukaan 89 prosenttia kuluttajista katsoo verkkolaitteillaan elokuvia ja muita pidempiä videosisältöjä, mutta katselukokemuksessa on ongelmia. Yli puolet (51 prosenttia) valitti verkkopalvelun heikosta laadusta. 42 prosenttia vastaajista kritisoi liiallista mainontaa, 33 prosenttia huomautti liian pitkään kestävästä videon puskuroinnista ja 32 prosenttia valitti äänentoisto-ongelmista katselun aikana.

Tutuilla tv-lähetystoiminnan harjoittajilla on selvä etu uusiin sisällöntarjoajiin verrattuna. Vastaajat kertoivat valitsevansa ennemmin vakiintuneen tv-kanavan tai -operaattorin kuin uuden verkkopalveluntarjoajan.

– Tv-sisältöjen kuluttamisen pirstaloituminen korostaa katselukokemuksen ainutlaatuisuutta ja luotettavuutta. Esimerkiksi live-sisällöt ja tähän yhdistetyt useamman ruudun konseptit erottautuvat valtavasta tarjonnasta, Järvinen toteaa. – Perinteisen lähetystoiminnan harjoittajien kannattaa takoa, kun rauta on kuumaa. Uskon, että mm. eduskuntavaalit aktivoivat uusia kuluttajia, jotka ovat löytäneet television ja sosiaalisen median yhdistelmän vahvuudet. Jatkossa tulisi panostaa monenlaisia laitteita tukeviin alustoihin sekä solmia kumppanuuksia, joiden avulla ne onnistuvat pääsemään kiinni segmenttiin, jolla yhden kanavan käyttö on ylikorostunut. Kaikkien kanavien hyödyntäminen kuluttajan tavoittamiseksi kaiken aikaa on enemmän kuin osiensa summa, ja pitää toimijat kiinni markkinan murrosvauhdissa.

Yksi kuluttaja, monta medialaitetta

Yli kolmasosa (37 prosenttia) kuluttajista omistaa useita verkkoon kytkettyjä medialaitteita, kuten älypuhelimia, tietokoneita ja tabletteja. Jopa 87 prosenttia kuluttajista käyttää useita laitteita yhtä aikaa. Älypuhelimen osuus (57 prosenttia) toissijaisena näyttönä on suurin. 74 prosenttia 14–17-vuotiaista käyttää televisiota ja älypuhelinta yhtä aikaa.

– Kuluttajien ymmärtäminen sekä liiketoiminnan kuluttajalähtöinen kehittäminen ja päätöksenteko ovat avain menestykseen toimialalla, Järvinen sanoo. Media- ja viihdealan menestyjät ovat yrityksiä, jotka kuuntelevat yleisöä, hyödyntävät dataa ja kykenevät räätälöimään tarjoamansa sisällön ja palvelut kuluttajien odotusten mukaisiksi.

Tutkimus toteutettiin verkkokyselynä loka–marraskuussa 2014. Siihen osallistui 24 000 kuluttajaa 24 maasta, joita olivat Alankomaat, Australia, Brasilia, Espanja, Etelä-Afrikka, Etelä-Korea, Indonesia, Intia, Iso-Britannia, Italia, Japani, Kanada, Kiina, Meksiko, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Saudi-Arabia, Tšekki, Turkki, Venäjä, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Yhdysvallat. Kunkin maan otos vastaa sen tyypillisiä Internetin käyttäjiä, ja vastaajat edustavat eri ikäryhmiä 14-vuotiaista yli 55-vuotiaisiin. Tutkimuksessa kartoitettiin vastaajien asenteita, odotuksia ja käyttöä digitaalisten laitteiden omistuksen, sisällön kulutuksen, laajakaistaliittymien rajoitusten, tietoturvan ja esineiden internetin osalta.

Katso myös

juoko kissa

Juoko kissasi tarpeeksi vettä

Nesteytys on tärkeää, myös kissoille. Kissa on alun perin aavikkoeläin, joka sai tarvitsemansa nesteen ruoasta. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
1 Kommentti
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
Osmo
Osmo
9 years ago

Onhan se huippua katsella ohjelmia parin tuuman näytöltä.
Yle hankkiutuu eroon katselijoistaan näyttämällä ohjelmia vain Areenalla.
Hölmöläisten hommaa.

1
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x