Suomi vältti EU:n liiallisen alijäämän menettelyn

Euroopan komissio suosittelee, että EU:n neuvosto aktivoi Suomelle kansallisen poikkeuslausekkeen. Perusteena ovat kasvavat puolustusmenot. Komissio ei ehdota liiallisen alijäämän menettelyn käynnistämistä.

– Olen tyytyväinen, että Suomi välttää liiallisen alijäämän menettelyn. Komissio on ymmärtänyt Suomen poikkeuksellisen tilanteen. Olemme joutuneet vahvistamaan puolustustamme, koska turvallisuusympäristömme on muuttunut. Muutos on vaikuttanut merkittävästi Suomen talouteen, sanoo valtiovarainministeri Riikka Purra.

Poikkeuslausekkeen aktivointia pyysi 16 jäsenmaata

Suomi pyysi kansallisen poikkeuslausekkeen aktivointia 30. huhtikuuta koordinoidusti 15 muun jäsenmaan kanssa, koska hallitus on päättänyt nostaa puolustusmenot 3 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Pyyntö koskee vuosia 2025–2028. Jäsenmaat sitoutuvat EU:n finanssipoliittisten sääntöjen noudattamiseen myös poikkeuslausekkeen voimassaolon aikana.

EU:n uusien finanssipoliittisten sääntöjen mukaan jäsenmaa voi pyytää kansallisen poikkeuslausekkeen aktivointia poikkeuksellisten olojen perusteella. Kun lauseke on voimassa, jäsenmaa saa poiketa EU:n neuvoston hyväksymältä nettomenopolulta. Poikkeaminen ei saa kuitenkaan vaarantaa julkisen talouden kestävyyttä keskipitkällä aikavälillä.

Komissio ei ehdota liiallisen alijäämän menettelyn käynnistämistä

EU:n perussopimuksen mukaan jäsenmaan julkisen talouden alijäämä saisi olla enintään 3 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Komissiolla ja neuvostolla on mahdollisuus olla käynnistämättä liiallisen alijäämän menettelyä, jos kansallinen poikkeuslauseke on aktivoitu kasvavien puolustusmenojen perusteella ja alijäämäviitearvon ylitys selittyy puolustusmenojen kasvulla.

Komission ennusteiden mukaan Suomen puolustusmenot nousevat tänä vuonna 2,1:een ja ensi vuonna 2,0 prosenttiin bruttokansantuotteesta, kun vuonna 2021 ne olivat 1,2 prosenttia. Ilman puolustusmenojen kasvua Suomen alijäämä jäisi alle 3 prosenttiin tänä ja ensi vuonna. Siten poikkeuslauseke antaa komissiolle mahdollisuuden olla ehdottamatta Suomea liiallisen alijäämän menettelyyn.

Neuvosto hyväksyy komission suositukset heinäkuussa

Komissio julkisti arvionsa jäsenmaiden pyynnöistä 4. kesäkuuta osana talouspolitiikan EU-ohjausjakson kevätpakettia. Komissio suosittelee, että EU:n neuvosto aktivoi kansallisen poikkeuslausekkeen Suomelle.

Osana kevätpakettiaan komissio julkisti luonnokset maakohtaisiksi suosituksiksi Suomelle ja muille jäsenmaille. Paketti sisältää myös maaraportin, jossa komissio arvioi Suomen talouden rakenteita.

EU:n neuvosto hyväksyy näillä näkymin suositukset poikkeuslausekkeiden aktivoinnista 8. heinäkuuta.

About Toimitus

Toimitus

Katso myös

velkaneuvonta

Kotitalouksien velkaantuminen on kasvanut Suomessa

Oikeusministeriön teettämän selvityksen mukaan kotitalouksien velkaantumisaste ja maksuvaikeudet ovat kasvaneet läpi 2000-luvun. Ylivelkaantumisen taustalla ovat …

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments