Suomessa on noin 700 000 koiraa, jotka ulostavat yleensä kaksi kertaa päivässä. Jos kaikki koirankakat jätettäisiin keräämättä, kertyisi päivittäin noin 1,5 miljoonaa kakkakasaa. Viikon kuluttua kasoja olisi lähes 10 miljoonaa, jos ei huomioida maatumista.
Koiran jätösten kerääminen on koiranomistajan tehtävä. Koirankakkapusseja on hyvä pitää mukana. Jäljempänä muutamia syitä kerätä koiran kakat.
Järjestyslaki
Järjestyslain mukaan koiranomistajan on pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa. Taajaman ulkopuolella säännöstä ei ole, mutta silloinkin jätökset kannattaa kerätä tai siirtää, jos ne ovat kävelyreitillä tai muuten sopimattomassa paikassa.
Yleinen viihtyvyys ja siisteys
Kukaan ei halua joutua pujottelemaan kasojen välissä tai vahingossa astua koirankakkaan. Keräämällä koirasi kakat varmistat, että kävelyreitti on siisti ja miellyttävä kaikille kävelijöille. Samalla voit auttaa vähentämään valitusta koirankakkoja ja koiria kohtaan. Kerääminen pitää kävelyreitit siisteinä ihmisiä ja koiria varten. Koirat kävelevät usein hajujen perässä samoja reittejä kuin mitä muut koirat ovat kävelleet, ja hajuun keskittynyt koira voi astua toisen koiran kakkaan.
Keräämättömät jätökset voivat levittää tauteja
Tietyt tarttuvat taudit, loiset, bakteerit ja virukset leviävät ulosteen kautta – muun muassa giardia ja suolinkaiset. Kadun vieressä muhiva kasa voi siis olla tautipesäke. Suurin osa koirista on onneksi rokotettu tavallisimpia tarttuvia tauteja kuten parvoa vastaan, mutta tartunnan riski kasvaa mitä enemmän koirankakkoja jätetään keräämättä.
Rokotetun ja taudittomankin koiran uloste voi aiheuttaa muun muassa vatsavaivoja, jos esimerkiksi koira astuu kakan päälle ja nuolee tassuaan. Joillain koirilla on myös paha tapa nuolla tai syödä toisten koirien kakkoja.
Myös pienet lapset saattavat koskea koirankakkaan ja sitä voi joutua myös lapsen suuhun. Suurin osa koirien taudeista ei voi tarttua ihmisiin, mutta tietyt loiset kuten suolinkaiset voivat.