Influenssa, korona – vai tavallinen flunssa?

Influenssan, flunssan ja koronaviruksen aiheuttamat oireet voivat muistuttaa paljon toisiaan. Onneksi myös influenssaa vastaan voi suojautua rokotteella.

Influenssa on tavallista nuhakuumetta eli flunssaa harvinaisempi ja vakavampi vaiva. Kausi-influenssalla tarkoitetaan A- ja B-virusten aiheuttamaa hengitysteiden tulehdusta, kun taas flunssaa aiheuttaa monet eri virukset. Perusterveellä ihmisellä influenssan hoidoksi riittää useimmiten lepo, särkylääke ja runsas nesteytys. Jos sairastunut tai sairastuneen kanssa samassa taloudessa asuvat kuuluvat riskiryhmään, voi muiden sairauksien poissulkeminen olla paikallaan.

– Influenssa alkaa äkillisemmin ja on oireiltaan flunssaa rajumpi. Tyypillisesti influenssaan kuuluvat korkea kuume, voimakkaat nivelkivut, väsymys, vilunväristykset, päänsärky, huonovointisuus ja kova yskä. – Influenssan ja koronan oireet voivat olla hyvin samanlaisia. Tällöin pikadiagnostiikka on kätevä apu: pumpulipuikolla limakalvolta tai nenästä otettavasta näytteestä voidaan selvittää 20 minuutissa, mikä virus on kyseessä, kuvailee Terveystalon yleislääkäri ja työterveyden erikoislääkäri Toni Vänni.

Influenssarokote suojaa myös läheisiä

Influenssa tarttuu helposti jo pari päivää ennen oireiden ilmaantumista.

– Vaikka oma olo olisi vielä terve, saattaa tauti jo tarttua. Siksi influenssarokote kannattaa ottaa, vaikka ei itse kuuluisikaan riskiryhmään: näin suojaa sairastumiselta myös läheisiään, kuten lapsiaan tai isovanhempiaan. – Lapsilla yleisin jälkitauti on välikorvantulehdus, joka seuraa influenssaa jopa 40 prosentilla alle kolmevuotiaista, muistuttaa Vänni.

Influenssarokote suojaa samalla myös jälkitaudeilta. Aikuisilla influenssan kylkiäisenä tulee usein keuhkokuume tai poskiontelontulehdus. Astmaa tai keuhkoahtaumaa sairastavan tila voi influenssan seurauksena huonontua ja vaatia pitkäaikaista sairaalahoitoa.

Milloin on aika olla yhteydessä lääkäriin?

Kuulostele yleistilaasi. Jos olo on muuten ollut terve, mutta äkillinen korkea kuume kaataa petiin pariksi päiväksi, kannattaa olla esimerkiksi etälääkäriin yhteydessä. Muutaman päivän nuhasta tai yskästä ei vielä tarvitse pelästyä, mutta hengitysvaikeudet ovat merkki siitä, että taudin taustat on syytä selvittää. Jos perussairaudet pahenevat, on aika lähteä lääkäriin. Poikkeukselliset oireet kannattaa aina tarkastuttaa. Ihmiset sairastavat eri tavoin – toisilla oireet ovat voimakkaammat, toisilla vähäisemmät. Jos omat oireet tuntuvat epätavallisilta ja huolettavat, voi olla aihetta olla lääkäriin yhteydessä.

Katso myös

Väsymys töiden jälkeen on yhteydessä vähäisempään liikuntaan

Väsymys töiden jälkeen vaikuttaisi tuoreen tutkimuksen perusteella olevan yksi syy vapaa-ajan liikunnan ja arkiliikunnan puutteeseen. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x