Valtion taloudelliset riskit ja vastuut ovat kasvaneet entisestään

Valtio pystyy kantamaan taloudellisia riskejä aiempaa huonommin, koska taloudelliset vastuut ovat kasvaneet voimakkaasti ja talouden kasvunäkymät pysyvät maltillisina. Julkisen talouden kestävyyttä olisi tärkeää vahvistaa, arvioi valtiovarainministeriö riskikatsauksessaan.

Viime vuosien kriisit ovat kasvattaneet valtion taloudellisia riskejä ja vastuita, mutta taustalla vaikuttaa myös pitkän aikavälin kehitys. Valtionvelka on kasvanut huomattavasti reilun vuosikymmenen ajan – näin on käynyt sekä euromääräisesti että suhteessa talouden kokoon.

Euromääräinen velka on noin 2,5-kertaistunut 14 vuodessa ja velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on lähes kaksinkertaistunut. Lokakuun lopussa valtiolla oli velkaa lähes 139 miljardia euroa, kun vuonna 2008 määrä oli 54 miljardia euroa.

Takaus- ja takuuvastuut lisääntyneet roimasti

Myös valtion ehdolliset vastuut ovat kasvaneet pitkään ja voimakkaasti. Merkittävimmät niistä koskevat valtion erityisrahoitusyhtiö Finnveran toimintaa ja asuntorahoitusta.

Viime vuosikymmenen alussa valtion takaus- ja takuuvastuut olivat noin 23 miljardia euroa eli 12 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Viime vuoden lopussa takaus- ja takuuvastuut olivat 64 miljardia euroa, mikä oli yli 25 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Katso myös

Arvonlisävero nousee syyskuussa

Hallituksen eduskunnalle jättämän esityksen mukaan yleinen arvonlisäverokanta nousee 25,5 prosenttiin 1.9. lähtien. Arvonlisäveroprosentti määräytyy sen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x