Tulli takavarikoinut ennätysmäärän huumetabletteja

Tulli paljasti vuonna 2018 lähes 9 000 tullirikosta ja takavarikoi yli tuhat kiloa huumausaineita. Takavarikkoon otettiin myös ennätysmäärä dopingaineita, nuuskaa ja ekstaasitabletteja. Ennätyksellinen 188 tuhannen ekstaasitabletin takavarikkomäärä selittyy kahdella suurella takavarikolla. Huumausainerikoksia paljastui yhteensä 2 753, joista törkeitä oli 281. Ulkomaalaisten epäiltyjen osuus törkeissä huumausainerikoksissa oli 42 prosenttia.

Nuuskatakavarikot ja alkoholin haltuunotot kasvussa

Nuuskatakavarikot olivat ennätysmäiset. Nuuskaa takavarikoitiin yhteensä 6 744 kiloa. Suomessa nuuskaa myydään verkossa eri kauppapaikoilla, postiennakolla ja muun liiketoiminnan yhteydessä. Haltuun otettiin 2,7 miljoonaa savuketta. Alkoholirikoksia paljastui yhteensä 365. Alkoholia otettiin haltuun matkustajatuonnissa 11 543 litraa ja rahtiliikenteessä 274 litraa. Matkustajatuonnissa otettiin veroharkintaan yhteensä 37 260 litraa alkoholia.

Useissa huumausaineissa maahantuonti kasvoi

Huumausaineita takavarkoitiin 1060 kiloa. Huumeiden kokonaismäärän lasku selittyy pääosin khat-huumeen ja hasistakavarikkomäärien laskulla. Ekstaasia takavarikoitiin noin 188 000 tablettia ja marihuanaa ennätykselliset 200 kiloa. Metamfetamiinia ja amfetamiinia takavarikoitiin noin 46 kiloa.

Psykoaktiivisten aineiden määrä pysynyt korkealla tasolla

Uusia psykoaktiivisia aineita (new psychoactive substances, NPS) havaitaan säännöllisesti ja vanhempia poistuu markkinoilta. Tullilaboratorio havaitsi vuonna 2018 tutkimuksissaan noin 90 erilaista uutta psykoaktiivista ainetta. Näistä 10 ainetta oli sellaisia, joita ei oltu aikaisemmin tavattu.

Synteettiset opioidit ovat muodostuneet suureksi ongelmaksi muualla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Ilmiö näkyy myös Suomessa ja vuoden 2018 aikana Tulli teki useita furanyylifentanyylitakavarikoita postiliikenteestä. Huumelääkkeitä takavarikoitiin noin 78 200 tablettia.

Dopingaineita takavarikoitiin aiempaa enemmän

Tullin takavarikoimien dopingaineiden määrä lähes viisinkertaistui vuoteen 2017 verrattuna, vaikka dopingrikosten kokonaismäärä pysyi lähes samana. Vuonna 2018 dopingaineita takavarikoitiin noin 587 500 tablettia/ampullia (vuonna 2017: 121 301). Merkittävä muutos dopingaineiden salakuljetuksessa on niiden erien kasvu. Yhdessä salakuljetuserässä saattaa esimerkiksi olla tuhat ampullia tai useampi kilo testosteronia.

Katso myös

Kausivalot ja turvallisuus

Kun koti puetaan juhlakuntoon, ovat jouluvalot usealle sisustajalle se tärkein juhlatunnelman tuoja. Onko jouluvaloissa vaaroja? …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x