Pensasmustikat ja herukat kypsymässä

Tällä viikolla on vietetty kotimaisten puutarhamarjojen teemaviikkoa, ja marjakausi on täydentymässä kotimaisilla pensasmustikoilla ja herukoilla. Tulevina viikkoina marjakesä tarjoaa parastaan, joten nyt on hyvä aika säilöä kesän aromit ja vitamiinit tulevaa talvea varten.

Pensasmustikalla on esiintynyt paikoitellen talvivaurioita, ja kuivuus on myös vaivannut joitakin viljelmiä. Heinäkuun sateiset säät ovat kuitenkin parantaneet satonäkymiä. Ensimmäisiä pensasmustikoita on jo päästy poimimaan eteläisessä Suomessa. Raakileita on vielä paljon kypsymässä, joten elokuun alussa satomäärät runsastuvat. Pensasmustikoiden satokausi voi olla tänä vuonna tavanomaista lyhyempi, sillä pensaiden kukinta eteni keväällä nopeasti ja raakileita ei ole kehittynyt aivan normaalia määrää.

Herukoiden satonäkymissä paljon vaihtelua

Herukoiden kukinnan aikana viileät säät heikensivät paikoitellen pölytystulosta ja kaikkein parhaimpia satonäkymiä. Kuten pensasmustikalla, myös herukoilla kuivuus on aiheuttanut haasteita joillakin tiloilla. Herukkalajien ja -lajikkeiden satonäkymissä on poikkeuksellisen paljon tilakohtaista vaihtelua tänä vuonna, mutta valtakunnallisesti satonäkymät ovat kohtalaiset. Ensimmäisiä herukoita on päästy jo poimimaan, ja ensi viikon aikana herukoiden puinnit käynnistyvät Keski-Suomen korkeudella. Vähitellen herukoita on saatavilla koko maassa, ja parhaimmillaan kausi on elokuussa.

Marjoista saa terveyshyötyä

Marjoja on nyt tarjolla jokaiseen makuun. Pensasmustikan ja herukoiden lisäksi mansikoiden myöhäislajikkeiden ja uusien istutuksien sato on kypsynyt, ja tunneliviljelyn ansiosta mansikkaa saadaan vielä pitkälle syksyyn asti. Vadelmien pääsatokausi on käynnissä monilla tiloilla. Myyntipisteiltä saatat löytää kotimaista karhunvadelmaa tai saskatoonia.

Marjat ovat tärkeä osa ravitsevaa ja terveellistä ruokavaliota. Herkullisista marjoista saat helposti vitamiineja, kivennäisaineita, liukoisia kuituja sekä polyfenolisia yhdisteitä. Suomalaisista marjoista esimerkiksi mustaherukka sisältää huomattavasti enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini.

Uusissa Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa (NNR 2023) suositellaan käyttämään erilaisia kasviksia, marjoja ja hedelmiä 500–800 g tai enemmän päivässä. Otathan siis marjasesongista kaiken hyödyn irti ja lisää ruokavalioosi kotimaisia marjoja.

Katso myös

Suuria määriä huumeita tuotu Suomeen

Liettualaisen järjestäytyneen rikollisuuden organisaation epäillään salakuljettaneen huumausaineita Suomeen marraskuusta 2023 tammikuuhun 2024 rekka-autojen lattialuukkuihin kätkettyinä. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x