Mitä rengasmerkinnät tarkoittavat?

Auton rekisteriotteesta löytyvä numero- ja kirjainsarja kertoo, millainen rengas autoon sopii. Monesti vaihtoehtoja on useampi kuin yksi, jolloin autoilija voi valita itselleen sopivimman renkaan. Rengasmerkinnöistä kannattaa tietää muutama perusasia, jotta osaa tehdä omaan ajotyyliin sopivan rengasvalinnan.

Rengasmerkinnät ovat mallia 205/55 R 16 94 V XL. Merkinnän kaksi ensimmäistä lukua kertovat renkaan leveyden ja rengasprofiilin. Esimerkin luvussa rengas on 205 millimetriä leveä. Rengasprofiili 55 tarkoittaa renkaan korkeuden ja leveyden suhdetta. Esimerkissä renkaan korkeus on 55 prosenttia poikkileikkausleveydestä.

Jos rekisteriotteen mukaan autoon sopii alkuperäisen esimerkkikoon lisäksi myös rengas, jonka leveys ja profiili ovat 225/45, rengas on 20 millimetriä ensimmäistä esimerkkikokoa leveämpi, ja sen profiili on matalampi korkeuden ollessa 45 prosenttia 225:stä.

Renkaan profiili vaikuttaa siihen, miltä ajaminen tuntuu. Leveän ja matalaprofiilisen renkaan ohjaustuntuma on parempi kuin kapean ja korkeaprofiilisen. Rengas siis reagoi kuljettajan liikkeisiin herkemmin, pitää paremmin kaarteissa ja sopii autoilijalle, joka hakee nopeaa ohjattavuutta ja urheilullisuutta.

Ajomukavuutta arvostavalle kapea ja korkeaprofiilinen rengas voi olla sopivampi, sillä se ei reagoi yhtä herkästi tien uriin ja epätasaisuuksiin. Kapeampi rengas on myös turvallisempi märillä teillä, sillä se syrjäyttää vettä altaan paremmin kuin leveä rengas, sanoo Järvinen.

Numerot kertovat vanteen koosta ja renkaan kuormitusluokasta

Numeroiden jälkeen tuleva R-kirjain viittaa renkaan rakenteeseen ja tarkoittaa vyörengasta. Tähän merkintään ei tarvitse kiinnittää erityistä huomiota, sillä nykyisin kaikki henkilöautonrenkaat ovat Suomessa vyörenkaita, eikä ristikudosrenkaita ole enää käytössä.

Merkinnän neljäntenä oleva luku kertoo vanteen halkaisijan tuumina. Esimerkissä vanteen halkaisija on 16 tuumaa. Autonvalmistajan ohjeita vannekoon suhteen tulee noudattaa. Esimerkiksi urheilullisiin autoihin vaaditaan usein vähintään 17-tuumaiset renkaat, koska jarrujärjestelmään eivät sovi pienemmät vanteet. Vannekoko vaikuttaa myös renkaan profiiliin. Jos auto vaatii 17-tuumaisen tai isomman vanteen, korkeaprofiilinen rengas ei sovi siihen. Suurella vanteella täytyy olla matalaprofiilinen rengas.

Rengasmerkinnän viimeinen numero kertoo, minkä kuormitusluokan renkaat autoon vaaditaan. Esimerkin koossa kuormitusluokka on 94. Se tarkoittaa, että yksi rengas voi kantaa 670 kilon kuorman. Autossa tulee olla vähintään vaaditun kuormitusluokan renkaat.

Toiseksi viimeinen kirjain kertoo renkaan nopeusluokan eli suurimman renkaalle sallitun nopeuden. Yleisimmät nopeusluokat kesärenkaissa ovat T (190km/h), H (210 km/h ja V (240 km/h). Esimerkkikoon V siis tarkoittaa, että renkaalla saa ajaa korkeintaan 240 kilometriä tunnissa. Vaikka Suomessa ei saa ajaa tällaista vauhtia, renkaan nopeusluokan on EU-direktiivin mukaan vastattava auton huippunopeutta.

Esimerkin viimeistä kirjainyhdistelmää XL ei aina ole merkinnässä. XL eli extra load -merkintä renkaan sivupinnassa tarkoittaa, että rengas on normitettu korkeammalle kantavuudelle kuin rengas ilman XL-merkintää. Esimerkissä kuormitusluokka on 94 (670 kg). Jos kuormitusluokka olisi normaali 91 (615 kg), XL-merkintää ei tarvittaisi. XL-merkintä korvaa aikaisemman RF-merkinnän (reinforced, vahvistettu rakenne).

Rengasmerkinnät tarkoittavat:

  • 205: Renkaan leveys millimetreinä
  • 55: Renkaan profiilisuhde. Renkaan korkeus on 55 prosenttia poikkileikkausleveydestä.
  • R: Renkaan rakenne, eli vyörengas.
  • 16: Vanteen halkaisija tuumissa.
  • 94: Kuormitusluokka
  • V: Nopeusluokka, eli maksiminopeus. V tarkoittaa 240 km/h.
  • XL: Extra load, eli korotettu kuormitusluokka.

Katso myös

Vuonna 2030 lähes joka viides auto on täyssähköauto

Autoalan ennusteiden mukaan nykykehityksellä autokannassa on vuonna 2030 hieman alle 800 000 ladattavaa henkilöautoa. Näistä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x