Britannia ja EU aloittavat neuvottelut uudesta suhteestaan

Britannian ja EU:n välinen erosopimus tulee voimaan 1.2.2020. Erosopimuksella puretaan hallitusti kaikki Britannian EU-jäsenyyteen perustuva yhteistyö ja määrätään vuoden 2020 loppuun asti kestävästä siirtymäkaudesta, jonka aikana EU:n ja Britannian suhde jatkuu EU:n nykysäännöillä.

Siirtymäkauden aikana Britannialla on edelleen EU:n jäsenvaltion oikeudet ja velvollisuudet. Ainoa merkittävä poikkeus on, että Britannia ei enää osallistu EU:n päätöksentekoon, eikä EU:n elinten toimintaan. Siirtymäkauden aikana Britannia noudattaa siis edelleen EU:n perussopimuksia ja lainsäädäntöä. Se pysyy EU:n sisämarkkinoilla ja tulliliitossa. Esimerkiksi henkilöiden, tavaroiden ja palveluiden vapaa liikkuvuus jatkuu EU:n ja Britannian välillä siirtymäkauden päättymiseen saakka.

Erosopimuksessa sovitaan ainoastaan Britannian lähdön ehdoista. Se ei sisällä määräyksiä EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta. Erosopimuksella esimerkiksi turvataan vain niiden EU-kansalaisten asema ja oikeudet, jotka asuvat Britanniassa siirtymäkauden päättyessä, sekä vastaavasti vuoden 2020 päättyessä EU-maissa asuvien Brittien tilanne. Erosopimus ei siis kerro, millä ehdoilla siirtymäkauden jälkeen käydään kauppaa tai millä ehdoilla EU-kansalaiset voivat siirtymäkauden jälkeen muuttaa Britanniaan.

EU:n ja Britannian tuleva suhde

EU:n ja Britannian uusi suhde on neuvoteltava ja saatettava voimaan jokaisella alalla erikseen siirtymäkauden eli vuoden 2020 aikana.

Britannian reunaehdoista johtuen tulevasta suhteesta tulee selvästi EU-jäsenyyttä etäisempi. Myös neuvotteluaikataulu on tiukka, sillä Britannian erosopimuksen hyväksymistä koskevan lain mukaan siirtymäkautta ei voida pidentää. On mahdollista, että joillakin aloilla pudotaan 1.1.2021 alkaen sopimuksettomaan suhteeseen. Erityisesti yritysten on syytä varautua tähän.

Kaupan osalta tuleva suhde tulee pohjautumaan vapaakauppasopimukseen. Vaikka saataisiin neuvoteltua kunniahimoinen vapaakauppasopimus, sen edut eivät vastaa EU:n sisämarkkinoiden etuja. Esteitä EU:n ja Britannian väliseen kauppaan tulee syntymään tulevasta sopimuksesta huolimatta 1.1.2021 alkaen. Kauppa voi olla täysin vapaata vain sisämarkkinoilla.

Katso myös

EU-vaalien ennakkoäänestys alkaa 29.5.2024

Europarlamenttivaalien eli EU-vaalien ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 29.5.−4.6.2024 ja ulkomailla 29.5.−1.6.2024, mutta monien ulkomailla sijaitsevien ennakkoäänestyspaikkojen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x