Koirien ja kissojen tavallisimpia kesäkolhuja ovat tapaturmat ja tassuhaavat. Muihinkin riesoihin kannattaa varautua, kuten punkkeihin ja sinilevään.
Lemmikkieläinten kesän kiusoihin voi varautua valppaudella, ensiapupakkauksella ja punkkipihdeillä. Ripeys on usein valttia.
– Koira on vietävä eläinlääkäriin välittömästi, jos se on juonut sinileväistä vettä. Lääkäriin on otettava heti yhteyttä myös, jos kyykäärme puree koiraa tai kissaa tai jos lemmikki on astellut maa-ampiaispesään. Se voi lukuisten ampiaisenpistojen takia menettää tajuntansa ja saada anafylaktisen shokin, Eläinlääkäri Bo Vanbeselaere kertoo.
Käärmeen puremaa hoidetaan kipulääkkeillä, nesteytyksellä ja levolla sekä tarvittaessa myrkyn vasta-aineella. Jos kyy on purrut eläintä raajaan, sen liikuttamista on vältettävä.
Kutisevaan hyönteisen puremaan voi sivellä mietoa hydrokortisonivoidetta, kovaan kutinaan tai ampiaiseen pistoon auttaa antihistamiini. Jos pistokohta on arka tai turvonnut, koiran olo helpottuu levolla ja kylmäpussilla.
Punkkeja ja muita ötököitä voi yrittää karkottaa lemmikeille tarkoitetuilla apteekin tuotteilla. Kiinni tarttunut punkki on poistettava mahdollisimman nopeasti ja puremakohta on desinfioitava. Vanbeselaere korostaa päivittäisten punkkisyynien tärkeyttä. Punkki voi siirtää borrelian lemmikkiin 48 tunnissa.
Helteet koettelevat koiraa
Varsinkin helteillä tulee huolehtia eläinystävien riittävästä nesteytyksestä. Lemmikkiä ei saa jättää hetkeksikään kuumaan autoon, vaikka ikkunat olisivat avoiminakin. Lämpöhalvaukselle ovat alttiimpia lyhytkuonoisemmat rodut sekä iäkkäämmät ja sydänvaivaiset koirat.
– Pidemmät lenkit kannattaa ajoittaa aamuun tai iltaan ja pitää vesipullo mukana, Vanbeselaere vinkkaa.
Hellepäivien vesileikkien kurjempi kaveri on sinilevä, joka on myrkyllistä myös lemmikkieläimille. Ensisijaisen tärkeää on viedä sinileväistä vettä juonut koira eläinlääkäriin. Turkki on pestävä ja huuhdeltava. Vanbeselaere kehottaa kuivaamaan vähintään koiran korvat puhtaassakin vedessä uinnin jälkeen.
– Korviin jäänyt vesi voi altistaa korvatulehdukselle ja hot spot -bakteeritulehdusihottumalle. Bakteerit viihtyvät kostean karvan alla, ja ihottumia saavat herkemmin varsinkin tuuheaturkkiset sekä atoopikko- tai allergikkokoirat.
Pienet haavat ja kolhut hoituvat yleensä kotikonstein. Lemmikin haava puhdistetaan kirvelemättömällä desinfiointiaineella ja suojataan siteellä. Kauluri estää nuolemasta haavaa.
Jos haava on isompi tai tulehtuu, Vanbeselaere kehottaa ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin. Myös silmän alueen haavat ja turvotukset on hyvä tarkistuttaa, ellei silmän kosteutus ja puhdistus esimerkiksi keittosuolalla helpota vaivaa vuorokaudessa.
Hanki kotiin ja matkalle nämä lemmikin ensiaputarvikkeet:
- Haavan puhdistukseen: steriili keittosuola, kirvelemätön, eläimille tarkoitettu desinfiointiaine ja pumpulilappuja
- Sidetaitoksia ja sideharsoa
- Kostean ihon kuivaukseen taive- ym. kohdissa: talkkia
- Kutinaan ja hyönteisten puremiin: mieto hydrokortisonivoide
- Punkkipihdit ja -karkotteet
- Loukkaantuneen koiran kuljetukseen: kuonokoppa ja tukeva alusta sekä lasten vaippa tai terveysside suojaamaan haavaa kuljetuksen ajaksi.