HUSsin virkarikosepäilyt siirtyivät syyteharkintaan

Poliisi epäilee, että Husissa rikottiin hankintalain säädöksiä vuosien ajan. Hankintoja tehtiin niin sanotusti suorahankintoina ilman kilpailutusta. Asia on ollut jo aiemmin esillä julkisuudessa. Nyt poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan epäillystä virkavelvollisuuden rikkomisesta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) toiminnassa.

Ulkopuolinen taho tarkisti Husin toimintaa vuonna 2019. Tarkastuksessa todettiin, että kilpailuttamatta tehtyjen hankintojen tarkkaa arvoa tai lukumäärää on mahdoton selvittää. Kuitenkin merkittävää määrää sopimuksia oli jatkettu sähköpostitse ilman kilpailutusta.

Toiminta oli jatkunut vuodesta 1998, ja sopimukset olivat arvoltaan noin 200 miljoonaa euroa. Pelkästään vuosilta 2016–2019 sopimusten jatkoja ilman kilpailutusta oli tehty tarkastuksen mukaan miltei 80 miljoonan euron arvosta.

Markkinaoikeus määräsi Husille sakkoja vuonna 2020

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) tutki hankintoja, jotka tehtiin vuosina 2018–2019. Markkinaoikeus ratkaisi asian vuonna 2020 KKV:n esityksen perusteella.

Ratkaisun mukaan Hus oli menetellyt hankintasäännösten vastaisesti, kun se oli hankkinut suorahankintana eri tuoteryhmiä, joiden vuotuiset arvot olivat ylittäneet hankintalain mukaiset kynnysarvot. Markkinaoikeus määräsi vuonna 2020 Husille seuraamusmaksuja.

– Poliisin esitutkinnassa selvitettiin epäiltyjä vakavia puutteita hankinnoissa ja niiden suunnittelussa sekä valvonnassa. Puutteet johtivat siihen, että Husilla ei ollut kokonaiskuvaa Hus-kuntayhtymän hankinnoista tai kykyä tunnistaa ja järjestää hankintojen uudelleen kilpailutusta, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Lauri Huittinen.

Esitutkinnassa tutkittiin sitä, olivatko viranhaltijat tahallaan rikkoneet virkavelvollisuuttaan. Tutkinnassa kuulusteltiin yli 20 henkilöä eri asemissa. Esitutkinta siirrettiin syyteharkintaan kolmen henkilön osalta epäiltynä virkavelvollisuuden rikkomisena.

Katso myös

Kalasataman henkirikosta edelsi riita huumausaineiden maksamisesta

Poliisi sai varhain sunnuntaina aamulla 20. elokuuta ilmoituksen elottomasta henkilöstä ajoradalla Kalasatamassa. Miehessä oli ulkoisen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x