Älä anna rahojasi rikollisille

Rikolliset jatkavat erilaisten huijausten tekemistä ja kehittävät koko ajan uusia tapoja saadakseen haltuunsa uhrien verkkopankkitunnuksia, pankki- ja luottokorttitietoja tai houkutellakseen uhreja siirtämään tekaistuilla verukkeilla rahansa rikollisten tileille.

Rikoskomisario Juha Leinonen Itä-Suomen poliisista kertoo, että viime aikoina on jatkunut pankkien nimissä lähetetyt huijausviestit ja -puhelut. Esimerkkitapaus huijauksesta on, kun kontiolahtelainen 50-luvulla syntynyt mies sai sähköpostiin Danskepankin nimissä viestin, jossa kerrottiin saapuvasta lähetyksestä. Viestissä oli mukana linkki, jonka kautta uhri kirjautui rikollisten sivulle omilla pankkitunnuksilla. Miehen ja hänen vaimonsa tileiltä vietiin laittomasti 41 000 euroa. Pankin ripeän toiminnan ansioista rahoista saatiin 30 000 euroa palautettua.

– Rikolliset lähestyvät uhria pääsääntöisesti tekstiviestillä, sähköpostilla tai soittamalla. Teksti- tai sähköpostiviestit sisältävät yleensä jonkun linkin ja vastaanottaja yritetään eri verukkeilla saada avaamaan linkkiä, josta avautuu rikollisten hallinnoima sivu, kertoo Leinonen.

Toisessa esimerkkitapauksessa savonlinnalainen 70-luvulla syntynyt nainen sai ensin puhelun Ajovarman nimissä, joka oli huomautus pysäköintivirhemaksusta. Naista pyydettiin siirtymään hänelle annetun linkin kautta sivustolle, joka näytti nopeasti katsottuna Ajovarman sivustolta. Nainen oli klikannut linkkiä, jonka jälkeen hän oli saanut puhelun tuntemattomasta numerosta. Soittaja oli kertonut olevansa pankkitoimihenkilö. Naiselle oli kerrottu, että hänen Osuuspankissa oleva tili aiotaan kaapata ja tilillä olevat rahat pitäisi siirtää turvaan. Nainen oli siirtänyt rikollisten tilille yhteensä 29 000 euroa.

Rikollisille päätynyt kerralla jopa yli 160 000 euroa

Myös kolmessa muussa tapauksessa oli henkilöiden puhelimeen tullut tekstiviesti, jossa kerrottiin viivästyneestä pysäköintivirhemaksusta, joka tuli hoitaa samana päivänä perinnän välttämiseksi. Viestissä oli linkki, jota kautta asian voi hoitaa. Linkki näytti nopeasti vilkaistuna vievän Ajovarman sivulle, mutta todellisuudessa se vei rikollisten sivulle. Kaksi viestin saanutta henkilöä oli onnistunut välttämään rahojen menetyksen, toinen oli painanut linkistä ja kirjautunut pankkitunnuksilla, mutta sivusto ei ollut enää käytössä ja rahat säästyivät. Toinen viestin saanut välttyi rahan menetykseltä, koska hän ei ollut avannut viestissä ollutta linkkiä.

Sen sijaan kuopiolainen 50-luvulla syntynyt nainen oli klikannut linkkiä ja kirjautunut sen jälkeen avautuneelle sivustolle mobiilivarmenteella etsiäkseen viestiin liittyen tarkempaa tietoa, jota ei ollut löytynyt. Myöhemmin samana iltana oli tullut puhelu ulkomaalaisesta numerosta, jossa hyvin suomea puhuva ja kohtelias mies oli kertonut olevansa viranomainen. Mies oli kertonut naisen ja hänen miehensä käytössä olevaan tiliin tehdyn hyökkäyksen, jonka vuoksi tillillä olevat rahat pitää siirtää turvaan tileille, joiden tilinumerot mies oli puhelimessa antanut. Pariskunta oli uskonut miestä ja siirtänyt tililtään rikollisten tileille yli 160 000 euroa. Tapausta tutkitaan törkeänä maksuväline petoksena sekä törkeinä rahanpesuina. Ajovarman nimissä tulleita tekstiviestejä on lähetetty myös tämän viikon aikana.

Leinonen kertoo, että suuria summia on menetetty myös kryptovaluutta huijauksiin. Leinonen neuvoo, että kenenkään ei kannata lähteä mukaan sellaiseen sijoitustoimintaan, josta ei välttämättä ymmärrä ja luvattujen suurten voittojen takana on useimmiten rikolliset huijarit.

Huijauksia on tehty myös tällä viikolla

Tämän viikon alussa kuopiolainen 40-luvulla syntynyt naine oli saanut puhelun, jossa Osuuspankin edustajaksi esiintynyt mies oli houkutellut kiireeseen vedoten naisen antamaan hänelle verkkopankkitunnukset. Rikolliset olivat vieneet naisen tilliltä laittomasti lähes 30 000 euroa. Tapaus on tutkinnassa rikosnimikkeellä törkeä maksuvälinepetos.

Tiistaina kuopiolainen nainen oli saanut puhelun, jonka soittaja oli esiintynyt Helsingin poliisin talousrikostutkijana. Uskottavasti esiintynyt mies oli väittänyt, että naisen pankkitilillä olevat rahat ovat vaarassa ja rahat piti siirtää turvatillille. Mies oli antanut naiselle tilinumeron, jonne nainen oli siirtänyt omalla tillillä olleet lähes 3 000 euroa rikollisen tilille.

Älä usko soittajiin ja viesteihin

  • Älä käytä pankkitunnuksiasi tai korttitietojasi teksti- tai sähköpostiviestissä olevan linkin kautta. Lue tarkasti mitä olet varmistamassa pankkitunnuksillasi.
  • Pankki, poliisi tai kukaan muukaan laillinen toimija ei soita ja pyydä pankkitunnuksiasi tai pyydä siirtämään varojasi turvatilille.
  • Varoja siirtäessäsi – tee se ilman painostusta tai kiirettä. Ole erityisen varovainen, jos siirto liittyy kryptovaluuttaan tai henkilölle, jota et ole fyysisesti tavannut. Tilin alussa olevat FI kirjaimet tarkoittavat Suomen maatunnusta.
  • Jos joudut petoksen uhriksi, ole heti yhteydessä omaan pankkiisi ja kerro tapahtuneesta. Tee tämän jälkeen mahdollisimman nopeasti tapahtuneesta rikosilmoitus poliisille. Mitä nopeammin pankki ja poliisi saavat tapauksesta tiedon, niin sitä parempi mahdollisuus on saada huijattuja rahoja takaisin.

Katso myös

Ennakkoväkiluku oli 5 641 532 huhtikuussa 2025

Suomen väkiluku oli huhtikuun 2025 lopussa 5 641 532. Maamme väkiluku kasvoi tammi–huhtikuun aikana 5 …

Vastaa