maanantai , kesäkuu 17 2019
Uutisotsikot
Koti / Ajankohtaista / Lähde Lappiin ruskan aikaan

Lähde Lappiin ruskan aikaan

Lapin maakunta on Suomen pohjoisin maakunta. Se rajoittuu pohjoisessa Norjan Tromssan ja Finnmarkin lääneihin, idässä Venäjään Murmanskin alueseen ja Karjalan tasavaltaan, etelässä Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan ja lännessä Ruotsin Norrbottenin lääniin. Lapin maakunnan maakuntakeskus on Rovaniemi. Lapin seutu on jaettu kahteentoista matkailualueeseen. Tunturi-Lappiin kuuluvat Enontekiö-Kilpisjärvi, tunturit Pallas, Olos, Ylläs ja Levi. Pohjois-Lapin seutukuntaan lukeutuu Saariselkä ja Itä-Lapissa merkittävimmät matkailualueet ovat Pyhä-Luosto, Suomu, Kemijärvi, Salla ja Posio. Etelä-Lapissa sijaitsevat Rovaniemi, Tornionlaakso ja Meri-Lappi. Maakunnan suurin järvi on Inarijärvi, pinta-alaltaan 1 084 neliökilometriä ja korkein kohta Enontekiön Halti, joka yltää Suomen puolella 1 324 metrin korkeuteen merenpinnasta.

Syyskuussa ruska huipussaan

Pohjoisilla seuduilla kasvavien kasvien geneettinen erilaisuus on yleensä vähäistä karujen, juuri tietynlaista perimää tarvittavien kasvuolojen takia. Tämän takia esimerkiksi Lapin ruska tulee kaikille alueen puille lähes samaan aikaan. Kuiva kasvupaikka aikaistaa yleensä ruskaa. Kylmät säät eivät sinällään vaikuta ruskaan, mutta kellastuvien ja kellastuneiden lehtien altistuminen yöpakkasille saa ne irtoamaan helposti. Valtaosa eri alueiden puista on kuitenkin ruskassa juuri tiettyyn aikaan. Ruskan huippu etenee syksyisin pohjoisesta etelän suuntaan 500 kilometriä parissa viikossa. Pohjoisimmassa Lapissa ruska on parhaimmillaan yleensä syyskuun toisella viikolla, 70. leveysasteella Nuorgamissa se on huipussaan syyskuun 10.–15. päivien välillä, mutta väriloisto jatkuu taantuvana vielä tämän jälkeen kymmenisen päivää, kunnes kaikki lehdet ovat tippuneet noin syyskuun 25. päivän tienoilla. Maaruskan huippu ajoittuu yleensä noin viisi päivää aiemmaksi. Pohjois-Lapissa sykähdyttävimmän ruskan antaa tunturikoivu. Ruskahuippu saavuttaa Etelä-Lapin eli käytännössä Kuusamon ja Rovaniemen yleensä syyskuun 15.–20. päivän välillä. Tällöin alueella hehkuvat parhaat ruskan värit, mutta loisto jatkuu sielläkin taantuvana vielä noin kymmenen päivää, kunnes kaikki lehdet ovat yleensä lokakuun alussa tippuneet puista.

Lapin ruska tulee kaikille alueen puille lähes samaan aikaan.
Lapin ruska tulee kaikille alueen puille lähes samaan aikaan.

Katso myös

Kännykkäsovellus voi paljastaa hengityssairauden

Kännykkään on kehitetty sovellus, jolla pystytään mittaamaan hengityksen ahtautumista. Tulokset voivat ohjata selvittämään onko kyse …

css.php