Hellerajojen rikkoutuessa kannattaa huolehtia nestetasapainosta

Kesä on myös kuntoilun kulta-aikaa. Hellerajojen paukkuessa kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota nesteytykseen. Kuumallakin säällä voi urheilla, mutta huonolla nesteytyksellä voi tuloksena olla helposti nestehukka.

Nyrkkisääntönä voi ajatella, että korkeintaan tunnin mittaisissa liikuntasuorituksissa riittää ennen ja jälkeen juominen, sitä pidemmissä treeneissä myös lisänesteytys urheilun aikana on tarpeen. Etenkin jos pitkäkestoinen harjoittelu on säännöllistä, nestevajaus heikentää suorituskykyä.

Kaikkea nestettä ei suinkaan tarvitse hörppiä puhtaana vetenä, sillä nestetasapainoa voi tukea myös vesipitoisella ravinnolla.

Tärkein polttoaine treeneihin on vähintään 4–6 tuntia ennen liikuntaa syöty ateria, se antaa energian lihaksille. Jos täytyy syödä lähempänä liikuntasuoritusta, kannattaa kesähelteillä suosia nestemäisiä tuotteita. – Jo lähtiessä on hyvä olla varautunut siihen, että tulee hikoilemaan. Pari tuntia ennen suoritusta kannattaa tankata puolisen litraa nestettä. Sen enempää ei etukäteen voi varastoida, joten on tärkeää muistaa juoda myös urheilun aikana sekä sen jälkeen.

Hiki virtaa jopa litroja tunnissa

Kehosta poistuvan nesteen määrä vaihtelee suuresti ja riippuu monista tekijöistä. Enimmillään ihminen voi hikoilla tunnissa jopa useita litroja. Tähän vaikuttaa moni asia: se, paljonko on juonut ennen liikuntaa, kuinka raskas urheilusuoritus on kyseessä ja kuinka kuumassa lämpötilassa liikutaan. Tunnin aikana voi hikoilla litrasta ylöspäin jopa kolmeen litraan asti, joskin se on jo poikkeuksellinen määrä.

Oman hikoilun määrää voi olla vaikeaa arvioida

Esimerkiksi pyöräillessä tai lenkillä hikoilua ei välttämättä huomaa, kun pieni viima viilentää jatkuvasti ihoa. Yksi tapa selvittää asia on punnita itsensä ulos lähtiessä, merkata ylös kaikki matkalla syöty ja juotu, ja ottaa uusi lukema palatessa. Näin saa jonkinlaista osviittaa siitä, paljonko on menettänyt nestettä liikunnan aikana.

Hikoillessa elimistöstä poistuu nesteen mukana kivennäisaineita ja etenkin suolaa. Jos kyseessä on pitkä lenkki, täytyy nesteen määrän lisäksi miettiä tarkoin, mitä juo – pelkkä vesi ei aina ole paras ratkaisu. Suorituskyvyn rajoilla urheillessa kannattaa juomaksi valita suoloja sisältävä juoma.

Natrium eli suola on avainroolissa juoman valinnassa, sillä se edesauttaa nesteen imeytymistä. Neste imeytyy paremmin elimistöön, kun siinä on tai sen yhteydessä otetaan pieni määrä suolaa. Myös hiilihydraatit parantavat imeytymistä.

Terveyden kannalta suolan saantia pyritään rajoittamaan, mutta ongelmia se aiheuttaa pääsääntöisesti vasta pitkällä aikavälillä. Poikkeusolosuhteissa kuten helteellä liikuttaessa suolan haittoja ei siis tarvitse pelätä.

Urheilujuomissa on natriumia keskimäärin puolitoista grammaa litrassa, optimaalinen määrä nesteen imeytymisen kannalta on 1–3 grammaa litraa kohti. Kuumissa olosuhteissa urheilujuomaa voi valmistaa tai tuunata itsekin lisäämällä hyvin pienen määrän suolaa veteen tai muuhun nesteeseen.

Kannattaa katsoa tuotetiedoista nesteen suolapitoisuus, ja lisätä suolaa tarpeen mukaan. Kolme grammaa litrassa on määrä, jonka kyllä maistaa. Makuun kuitenkin tottuu, ja nesteiden nauttimista voi harjoitella esimerkiksi kesän liikuntatapahtumia silmällä pitäen.

Puutarhanhoito voi vastata juoksulenkkiä

Liikuntasuorituksen aikana hikoiltu neste pitää korvata puolitoistakertaisesti – ei riitä, että juo takaisin sen, mitä on hikoillut. Määrä vaihtelee, mutta tärkeintä olisi muistaa juoda useita kertoja päivässä, ei ainoastaan liikuntasuorituksen päätteeksi. Nestetasapaino pitäisi palautella kuntoon vähitellen liikuntaa seuraavien tuntien aikana, ei juomalla kerralla useita litroja vettä.

Juominen ei saisi olla runsaampaa kuin hikoilu, muuten vaarana on hyponatremia. Hyponatremia tarkoittaa natriumtasojen laskua elimistössä. Jos ihminen juo pelkkää vettä selvästi yli tarpeensa, elimistö huuhtoutuu suoloista ja laimenee liikaa. Hankalaksi asian tekee se, että hyponatremian oireet ovat erehdyttävän samankaltaisia nestehukan oireiden kanssa – päänsärkyä, sekavuutta, pahoinvointia ja pahimmillaan muutoksia sydämen syketiheydessä.

Tavallisessa arjessa nestetasapaino pysyy noin puolentoista litran juomisella. Ihmisen perusnesteentarve tyydytetään juomalla 1,5 litraa nesteitä päivässä. Suunnilleen sen verran kuluu peruselintoimintoihin ja se kattaa jo itsessään pienen liikkumisenkin. Lisänesteytyksen tarve syntyy, kun liikutaan erityisen tehokkaasti tai ollaan kuumissa olosuhteissa.

On hyvä tiedostaa, että moni kesäinen askare voi helteillä suoritettuna vastata rankkuudeltaan urheilua. Esimerkiksi puutarhanhoito, pihatyöt ja mökkiremontit saavat lämpimällä säällä tekijänsä hikoilemaan kuin juoksulenkillä.

  • Syö monipuolinen ateria 4–6 h ennen liikuntaa
  • Tankkaa vettä pari tuntia ennen urheilemaan lähtemistä
  • Jos hikoilet runsaasti, suosi suoloja sisältäviä juomia
  • Suorituksen jälkeen korjaa nestetasapaino juomalla seuraavina tunteina reippaammin
  • Älä liioittele veden juomista – ylenpalttinen juominen huuhtoo elimistöä ja voi johtaa hyponatremiaan
  • Tarkkaile nestetasapainoasi – mitä tummempaa virtsaa, sitä kuivempi elimistö

Katso myös

Masennuksesta annetaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa

Ihmisille tarjotaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa masennuksesta, kertoo Turun yliopiston ja Taideyliopiston tuore tutkimus. Tutkijoiden mukaan …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
1 Kommentti
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
Tiina
Tiina
2 years ago

Vesipullon voi lisätä suolaa 3 grammaa litraan. Siinä on hyvä itse tehty kofeiiniin urheilujuoma

1
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x