Vuokralla-asuminen yleistynyt

Pitkään jatkunut asuntokuntien määrän kasvu on lisännyt erityisesti vuokralla asuvien asuntokuntien määriä. Yksinasuvien ja vähintään kolmen hengen asuntokuntien vuokralla-asuminen on yleistynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana. Yksinasuvista 49 prosenttia asui vuokralla vuoden 2019 lopussa.

Kymmenessä vuodessa asuntokuntien määrä on kasvanut noin 217 000 asuntokunnalla ja samanaikaisesti vuokralla asuminen on yleistynyt. Vuonna 2019 vuokralla-asuvien asuntokuntien osuus kaikista asuntokunnista oli 34 prosenttia, kun vuonna 2009 vuokralla asui 30 prosenttia kaikista asuntokunnista.

Vuokra-asuminen on yleistynyt eritysesti kaupunkimaisissa kunnissa, joissa vuokralla asui vuonna 2019 noin 39 prosenttia asuntokunnista. Kymmenessä vuodessa vuokralla-asuvien asuntokuntien osuus on noussut kaupunkimaisissa kunnissa noin neljä prosenttiyksikköä. Maaseutumaisissa ja taajaan asutuissa kunnissa vuokra-asumisen suhteellisessa osuudessa ei ole merkittävää muutosta. Maaseutumaisissa kunnissa vuokralla asui noin 18 prosenttia ja taajaan asutuissa kunnissa 21 prosenttia.

Lähes puolet yksinasuvista vuokralla

Vuokralla-asumisen yleistyminen koskee erityisesti yksinasuvia ja vähintään kolmen hengen asuntokuntia. Yksinasuvista asui vuokralla 49 prosenttia vuoden 2019 lopussa, kymmenen vuotta sitten 44 prosenttia. Kolmen hengen asuntokunnissa vuokralla asuvien osuus oli 1,3 prosenttiyksikköä suurempi vuonna 2019 kuin kymmenen vuotta aikaisemmin. Vähintään neljän hengen asuntokunnissa vuokralla asuminen on kasvanut kymmenessä vuodessa 2 prosenttiyksikköä. Kahden henkilön asuntokunnissa vuokralla-asumisen suhteellinen osuus on pysynyt ennallaan.

Vuokralla asuvien asuntokuntien määrä on kasvanut kymmenessä vuodessa noin 160 000 asuntokunnalla, ja kasvusta noin 88 prosenttia on nimenomaan yksin vuokralla asuvien kasvua. Vastaavassa ajassa omistusasunnoissa asuvien asuntokuntien lukumäärä on kasvanut noin 58 000 asuntokunnalla. Omistusasujien määrä on kasvanut yhden ja kahden hengen asuntokunnissa, joita on 99 000 asuntokuntaa enemmän kuin vuonna 2009. Suurempien asuntokuntien määrä on puolestaan laskenut, omistusasunnossa asuvia vähintään kolmen hengen asuntokuntia on 42 000 vähemmän kuin vuonna 2009. Muutokset selittyvät osin yksin- ja kaksinasuvien asuntokuntien määrän kasvulla sekä suurten asuntokuntien ja perheiden määrän vähenemisellä.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x