Kissojen määrä kasvussa

Suomessa kissaa arvostetaan yli puolet vähemmän kuin koiraa, vaikka kissa on huomattavasti yleisempi lemmikki. Lisäksi rotukissaa arvostetaan selvästi tavallista kotikissaa enemmän. Kissojen asemaa ja arvostusta lemmikkinä selvitettiin laajemmin nyt ensimmäistä kertaa.

Royal Caninin Taloustutkimuksella teettämän Suuren kissatutkimuksen mukaan Suomessa arvioidaan olevan jopa 1,3 miljoonaa kissaa, joista kolme neljäsosaa on niin sanottuja kotikissoja ja loput rotukissoja.

Arvio on noussut huomattavasti vuodesta 2014, jolloin Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto arvioi kissojen määrän olevan noin 600 000 ja miljoonan välillä. Koiria suomalaisilla on lemmikkinään Kennelliiton arvion mukaan noin 650 000.

Kissojen määrän lisääntyminen ei ole pelkästään iloinen asia. Vaikka toisaalla kissoista pidetään todella hyvää huolta, edelleen noin 20 000 kissaa jätetään heitteille vuosittain.

– Tavoitteenamme on herättää keskustelua kissojen arvostuksesta ja hyvinvoinnista sekä nostaa esiin kissojen pitoon liittyviä ongelmia. Aivan liian moni kissa joutuu vuosittain hylätyksi tai jää vaille tarvitsemaansa hoitoa, toteaa asiantuntijaeläinlääkäri Mirjami Mattila Royal Caninilta.

Hankintahinta vaikuttaa arvostuksen määrään

Kaksi kolmesta suomalaisesta arvostaa lemmikkieläimenä eniten koiraa.

− Arvostuksen eron taustalla lienevät ainakin eläinten erilaiset asemat ihmisen rinnalla. Koiran ajatellaan useammin olevan ihmiselle hyödyksi, ja myös kissaa uskollisempi lemmikki. Lemmikin hankintahinta on valitettavan usein eläimen arvostusta määrittelevä tekijä, arvelee Mattila.

Suuressa kissatutkimuksessa vastaajista 13 prosenttia ei esimerkiksi haluaisi maksaa kissasta mitään.

– Kissan hankinta ei saisi olla niin helppoa, kuin se usein on. Jos kissan saa ilmaiseksi, ei kissaa välttämättä arvosteta, ja ei olla valmiita panostamaan sen hoitoon taloudellisesti, Mattila toteaa.

Kotikissa häviää rotukissalle

Suomalaisille eläinlääkäriasemille maaliskuussa tehty kysely paljastaa, että 83 prosenttia eläinlääkäreistä kohtaa työssään kissoihin kohdistuvaa piittaamattomuutta, kuten hallitsematonta lisääntymistä sekä rokotusten ja loishäädön laiminlyöntiä. Kuluttajatutkimus osoittaa, että hankintahinnaltaan arvokkaampiin rotukissoihin satsataan monella tapaa enemmän kuin kotikissoihin.

– Rotukissalle tehdään erilaisia hoitotoimenpiteitä jopa kaksi kertaa enemmän kuin kotikissalle. Kotikissa päätyy eläinlääkärin vastaanotolle useimmiten vain akuuteissa tilanteissa. Kissan arvostuksesta kertovaa on, että vain kuusi prosenttia vastaajista on valmis laittamaan kissaansa rahaa juuri niin paljon kuin tarvitsee, Mattila huomauttaa.

Katso myös

juoko kissa

Juoko kissasi tarpeeksi vettä

Nesteytys on tärkeää, myös kissoille. Kissa on alun perin aavikkoeläin, joka sai tarvitsemansa nesteen ruoasta. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x