Minne taloyhtiön lumet voidaan kolata?

Kun lunta tulee tavallista enemmän, niin kaupunki, yksityiset toimijat ja taloyhtiöt joutuvat miettimään minne lumikasat voidaan sijoittaa. Tiiviisti rakennetuilla uudisalueilla taloyhtiöiden pihat ovat usein niin pieniä, ettei niissä ole tilaa lumikasoille.

Lunta ei saa kolata naapurikiinteistön puolelle eikä kaupungin omistamalle maalle. Taloyhtiön tulee löytää omalta kiinteistöltä paikka lumien kasaamiselle. Jos tällaista ei ole, tulee lumet kuljettaa pois kaupungin osoittamaan lumien vastaanottopaikkaan, toteaa vs. johtava lakimies Mia Pujals Kiinteistöliitosta.

Koska lumen poiskuljettaminen maksaa, yritetään sopiva lumien kasaamispaikka löytää taloyhtiön omalta pihalta. Taloyhtiö vastaa kiinteistön turvallisuudesta, joka tulee huomioida myös lumien sijoittamisessa. Jyrkän rinteen reunalle kasattu lumi saattaa esimerkiksi muodostaa vaaratilanteen lasten leikeille. Pelastusteille lunta ei saa myöskään kasata. Lumien kasaamisella ei saa aiheuttaa haittaa eikä vahinkoa. Lunta ei siten tulisi kasata myöskään suoraan naapuritontin rajalle eikä omaa tai toisen omaisuutta vahingoittaen.

Jos yhtiön omalta pihalta ei löydy sopivaa sijoituspaikkaa lumille, taloyhtiö voi väliaikaisesti myös ottaa käyttöönsä esimerkiksi yhtiön hallinnassa olevat vierasautopaikat lumen kasaamista varten. Lumien kasaaminen osakkaan hallinnassa olevalle autopaikalle edellyttää luonnollisesti osakkaan suostumusta.

Joskus lumen kasaamisesta taloyhtiön pihalle saattaa aiheutua vahinkoa. Esimerkiksi keväällä saatetaan huomata, että yhtiön aita on keikahtanut kumoon, koska painavaa lunta on kolattu aitaa vasten.

– Huolimattomuudella tai laiminlyönnillä aiheutetut vahingot tulee vahingon aiheuttajan korvata, muistuttaa Pujals.

Osana suunnitelmallista talvikunnossapitoa, taloyhtiön on hyvä etukäteen määritellä myös auratun ja kolatun lumen sijoituspaikat kiinteistöllä.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x