Balticconnector-kaasuputken vuoto on paikannettu Suomen talousalueelle

Gasgrid Finland Oy ilmoitti viranomaisille sunnuntaina, että Suomen ja Viron välisessä Balticconnector -kaasuputkessa oli havaittu 8.10. aamuyöllä vuototilanne ja sen aiheuttama häiriö. Vuotokohta sijaitsee Suomen talousalueella. Suomen viranomaiset ovat keskusrikospoliisin johdolla käynnistäneet asiasta tutkinnan.

Suomen ja Viron välisen Balticconnector-kaasuputken vuotokohta on paikannettu 10.10.2023 Suomen talousvyöhykkeelle. Gasgrid Finland on antanut rajavartiolaitoksen tuottamaan tietoon pohjautuen asiantuntija-arvionsa, jonka mukaan vaurio ei ole syntynyt normaalin kaasunsiirtoprosessin seurauksena. Tapauksen tutkinnasta vastaa keskusrikospoliisi Rajavartiolaitoksen ja muiden viranomaisten tuella. Suomen viranomaiset ovat olleet asiassa läheisessä yhteydessä liittolaisten ja kumppaneidensa kanssa.

Balticconnector-kaasuputki on ollut poissa käytöstä aamuyöstä 8.10. lähtien, kun kaasun siirtoyhtiöt Gasgrid ja virolainen Elering havaitsivat vuodon ja sulkivat venttiilit. Gasgridin arvion mukaan kaasuputken korjaaminen vie kuukausia.

Suomen kaasujärjestelmän tila on vakaa. Kaasun saanti on turvattu Inkoon LNG-terminaalin kautta. Terminaalilla on kapasiteettia ja kyky toimittaa Suomen tarvitsema kaasu myös tulevana talvena. Markkinoiden käytettävissä oleva syöttökapasiteetti riittää hyvin asiakkaiden ennakoituihin tarpeisiin.

Putkikaasun siirron katkeaminen ei aiheuta välittömiä ongelmia energian saannin varmuudelle. Katkos voi nostaa jonkin verran kaasun hintaa, mutta sen ei odoteta juuri vaikuttavan sähkön hintaan Suomessa. Suomen ja Viron väliset sähköyhteydet (Estlink 1 ja 2) toimivat normaalisti.

Tilanteessa on perusteltua, että kaasua myyvät ja ostavat yhtiöt tilaavat kaasua Inkoon LNG-terminaaliin käytettäväksi ja varautuvat tehostetusti talvikauden korkeampaan kysyntään ja kaasuhuollon turvaamiseen.

Huoltovarmuuden näkökulmasta tilanne on vakaa

Huoltovarmuuskeskus (HVK) seuraa maakaasun toimitusvarmuudesta vastaavana viranomaisena tiiviisti tilannetta kaasumarkkinoilla työ- ja elinkeinoministeriön sekä muiden viranomaisten kanssa ja on valmiina ryhtymään tarvittaessa toimiin. HVK:n mukaan huoltovarmuuden näkökulmasta tilanne on vakaa ja kaikki palvelut toimivat tällä hetkellä normaalisti.

Kriittisen infrastruktuurin suojaamiseen on turvallisuusympäristön muutoksen myötä kiinnitetty erityistä huomiota. Viranomaiset ovat tiivistäneet keskinäistä yhteistyötä ja tiedonvaihtoa.  Lisäksi huoltovarmuuskriittisille toimijoille jaetaan säännöllisesti tilannetietoa, jonka perusteella toimijat ovat sopeuttaneet omaa varautumistaan ja turvallisuustasoaan vallitsevaan tilanteeseen.

Työ- ja elinkeinoministeriö seuraa tilannetta Suomen energiamarkkinoiden kehittämisestä ja energiahuoltovarmuudesta vastaavana ministeriönä.

Suomen ja Viron välisessä tiedonsiirtokaapelissa havaittu vika

Suomen viranomaiset ovat lisäksi saaneet sunnuntaina tiedon Suomen ja Viron välisessä tiedonsiirtokaapelissa havaitusta viasta. Tietoliikennekaapelin vaurio ei vaikuta Suomen kriittisiin tietoliikenneyhteyksiin ja ne toimivat normaalisti. Kriittiset yhteydet on varmistettu usean eri järjestelyn kautta ja Suomessa on myös varauduttu merenalaisen infrastruktuurin vaurioitumiseen erilaisin huoltovarmuustoimin.

Riippuen vian tarkasta sijainnista tutkimuksia tulevat johtamaan joko Suomen tai Viron viranomaiset, tiiviissä yhteistyössä toistensa kanssa. Hyvin todennäköisesti vika sijaitsee Viron talousvyöhykkeellä. Viron merivoimat, jotka vastaavat asian selvityksestä tällä hetkellä, eivät ole vielä voineet vahvistaa asiaa.

Suomessa teleyritykset eli merikaapeleiden omistajat seuraavat lain velvoittamana kaiken aikaa tarjoamiensa verkkojen ja palvelujen toimivuutta. Teleyritykset myös ilmoittavat havainnoistaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille.

Traficom ja teleoperaattorit ovat pitkään tehneet yhteistyötä viestintäyhteyksien toimivuuden ja niiden varautumisen turvaamiseksi. Traficom on saanut sunnuntaina 8.10. merikaapelin omistajalta eli Elisalta tiedon katkenneesta merikaapelista.

Katso myös

Kalasataman henkirikosta edelsi riita huumausaineiden maksamisesta

Poliisi sai varhain sunnuntaina aamulla 20. elokuuta ilmoituksen elottomasta henkilöstä ajoradalla Kalasatamassa. Miehessä oli ulkoisen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x